Hrvatski radio

Radio Rijeka

Puhovski: Još konzultacija i nekoliko nemirnih tjedana na Filozofskom

28.09.2016.

12:50

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednica ovoga puta mora imati strpljenja i čuvati živce jer se nakon današnjih očekuje nastavak konzultacija o mandataru nove vlade, rekao je politički analitičar Žarko Puhovski u našoj emisiji "Tris". Govorio je i o krizi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da neće dopustiti otezanje te da će poštivati Ustav RH nemaju smisla. Naravno da predsjednica mora poštivati Ustav, govori Žarko Puhovski i predviđa novi krug konzultacija jer Andrej Plenković ne forsira dolazak na današnji susret s većinom zastupničkih potpisa. Dakle, uslijedit će i novi krug pregovora s Mostom, koji je već u defenzivi jer je izbor predsjednika sabora moguć i bez njihovih ruku. Naime SDP je najavio da će na prvoj sjednici Sabora podržati prijedlog većine. "Nadamo se da to neće biti Željko Reiner", dodaje Puhovski.

O vladi očekuje skori dogovor te kaže kako je Most već odustao od 30 posto svojih zahtjeva za koje su analitičari upozoravali da su nerealni. Realno, vjerojatno će se kao principijelna stranka dogovoriti za ministarstvo više. "Za očekivati je da će HDZ-ov Plenković s Mostom sastaviti relativno stabilnu vladu koja može voditi Hrvatsku. U kojem smjeru, to je neka druga priča", kaže Puhovski.

U sabor ulazi i nikad razjedinjenija oporba. "Počelo je neočekivanim fijaskom SDP-a i Zoranom Milanovićem, koji je podnoseći ostavku, usput, po svom običaju, uvrijedio pola svojih birača. Imamo i kazino-poziciju Kreše Beljaka, koji je rekao da će Plenkoviću dati potpise ako mu ne budu trebali, Lovrinovića koji s manjincima također pruža ruku... SDP u izborima, HSS u poteškoćama i Jedinu opciju koja se odmah pokazala kao tri opcije", govori Puhovski. "Tri u jednome smo do sada vidjeli samo u Svetom trojstvu kršćanskoga Boga, a ovo su loši vicevi. Ali s tim vicevima moramo živjeti", dodaje politički analitičar Žarko Puhovski.

Na Filozofskom u Zagrebu neće biti mira dok ne smijene dekana

Za spor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ne očekuje brzo rješenje. "Dogodit će se blokada rada fakulteta i još nekoliko neugodnih scena dok se ne shvati da Filozofski ne smije imati nepristojnoga dekana koji ni ne udovoljava uvjetima", kaže nekadašnji profesor toga zagrebačkog fakulteta. Pozivi ministra Predraga Šustara rektoru Damiru Borasu te rektora Borasa ministru Šustaru da se situacija riješi brzo i prema zakonima su bez učinka.

"Čitav problem počeo je sa zahtjevima Nastavničkoga vijeća, a onda su se tome studenti priključili. Radi se o tome da je rektor Boras, a on je prije bio dekan Filozofskoga fakulteta, ostavio svom nasljedniku profesoru Vlatku Previšiću da obavi jednu neugodnu stvar, a to je da kroz Vijeće provede prihvaćanje suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom i to je naišlo na otpor. Tu se Previšić ponašao na autokratski način koji je dodatno povećao nezadovoljstvo, i tu je pitanje pristojnosti", objašnjava Puhovski.

"Kada je većina Vijeća protiv dekana, pristojno je da se dekan povuče. On se odbio povući, a postoji i jedan Brechtov stih: 'Narod je iskazao nezadovoljstvo vladom, vlada ne želi odstupiti. Predlažem vladi da raspusti narod.' Tako nešto pokušao je i Previšić, sad se bira novo Vijeće za listopad, pokušat će da bude sklonije dekanu. U međuvremenu je Previšić prošle godine u listopadu napunio 70 godina i ove godine, kada puni 71., po statutu Sveučilišta u Zagrebu ne može više biti profesor", dalje govori naš sugovornik.

Raste nezadovoljstvo koje sigurno nije samo ljevičarsko, a s druge strane javljaju se primitivni napadi generala Željka Glasnovića i akademika Mislava Ježića, koji na televiziji izjavljuje da on poznaje političku orijentaciju studentica i studenata u Nastavničkom vijeću. "Odakle bi to jedan profesor mogao znati?", pita Puhovski.

Za reakcije kaže da su na strani studenata jasni bili HNS i IDS. "Plenković je rekao najviše što je mogao u ovom trenutku - da je spreman ići na većinu bez Glasnovića. SDP-ovi kandidati za predsjednika su svojim pojavljivanjem na Plenumu stvorili su krivi dojam da su oni u pozadini prosvjeda", kaže Puhovski i dodaje: "SDP je intelektualno nesposoban za manipuliranje studentima, ali igraju se nečega što je opasno." Ističe kako je oko Previšića previše skandala te da prije smjene dekana neće biti mira na Filozofskom fakultetu. Poslušajte razgovor sa Žarkom Puhovskim:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.