Hrvatski radio

Radio Rijeka

Puhovski: Lokalni izbori pali su u drugi, u Rijeci i treći plan

24.05.2017.

10:54

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako je prošao prvi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj i što očekivati u drugom? O tome je u programu Radio Rijeke govorio politički analitičar Žarko Puhovski. Smatra da je HDZ prošao dobro, SDP loše, ali i da je ishod izbora za gradonačelnika Rijeke i Osijeka više-manje riješena stvar.

Prvi krug lokalnih izbora, koji su za nama, u Hrvatskoj je bio drugorazredni događaj, pod pritiskom nacionalne saborske političke situacije, smatra politički analitičar Žarko Puhovski. Oni nisu bili lokalni u pravom smislu riječi jer se dogodila svojevrsna politička falsifikacija - na lokalnim izborima nije se baš govorilo o lokalnim temama. A u mjestima poput Rijeke, gdje se primjerice nogomet nametnuo kao tema dana ili vikenda, lokalni izbori pali su čak i u treći plan.

Vjerojatno novi parlamentarni izbori u rujnu ili listopadu
I dok čekamo drugi krug lokalnih izbora, nameće se pitanje - što sa stanjem u Saboru i Vladi? Na vidiku trenutno nema neke solidne većine u Saboru, kaže Žarko Puhovski, osim jedne, matematičke: HDZ-HNS. No potpuno je nejasno je li povezivanje tih dviju stranaka politički moguće. Vjerojatnija je opcija da će Sabor, kada se ponovno sastane u lipnju, nakon nekog vremena morati utvrditi da nema većine i da bi nove parlamentarne izbore trebalo provesti u rujnu ili listopadu, smatra Puhovski.

Tko je prošao dobro, a tko loše? Sustav je takav da svatko može prikazivati da je pobijedio u nekom segmentu te tako i da je dobro prošao, tumači Puhovski, ali moglo bi se reći da su dobar rezultat ostvarili HDZ, IDS, HSS i HNS. To znači da su prošli podjednako ili bolje nego na lokalnim izborima prije četiri godine. Loš rezultat imaju SDP, Most i Živi zid.

Od SDP-a se očekivala katastrofa, kaže Žarko Puhovski pa ostvareno i nije toliko loše. S druge strane, HDZ, od kojega se očekivalo da kao stranka koja je u državi na vlasti posljednjih godinu dana, na lokalnim izborima prođe loše, zadržao je dobru poziciju. Zasad je to samo dobar rezultat, ali ako HDZ osvoji vlast u Splitu, onda će se to moći nazvati pobjedom, smatra Puhovski.

Teško je očekivati da će Obersnel izgubiti

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Vojko Obersnel ostvario je značajno bolji rezultat nego što se to moglo naslutiti iz predviđanja uoči izbora. Prvi razlog za to je, prema Puhovskom, dobra organizacija stranke na lokalnoj razini, drugi je neobičan pritisak javnosti i medija na Rijeku kao "crvenu utvrdu", što je dio glasača očito potaknulo da ponovno glasuju za Obersnela. Treći razlog je mala izlaznost: na izbore su se odazvali samo tvrdokorni pristaše i tvrdokorni protivnici aktualnoga gradonačelnika.

Što Žarko Puhovski predviđa za drugi krug lokalnih izbora u Rijeci? Među četiri velika grada u Hrvatskoj, u Rijeci i Osijeku pitanje gradonačelnika je više-manje gotova stvar: ništa nije nemoguće, ali jako, jako teško je očekivati da bi Obersnel u Rijeci i Ivan Vrkić u Osijeku mogli izgubiti.

Treća opcija - čimbenik nereda

Na ovim izborima HNS se odlučio okoristiti vrlo lošom situacijom u kojoj se našao SDP, tako da su si dopustili jednu vrstu nekorektnosti i odmicanje od dosadašnjih političkih partnera. To se vidi i u Rijeci, gdje HNS ne podržava koaliciju kojoj je na čelu Vojko Obersnel, za razliku od Zagreba, gdje SDP podržava HNS-ovu Anku Mrak Taritaš.

U Rijeci je nakon niza godina nešto ojačala treća opcija: na ovim lokalnim izborima dobro je prošla koalicija Akcije mladih i Živoga zida. Iako Živi zid na nacionalnoj razini nije ostvario dobar rezultat, u Rijeci i Karlovcu, gdje su koncentrirali snage, bit će čimbenik svojevrsnoga nereda u gradskim vijećima i županijskim skupštimama, kao što su i u Saboru. To će im sigurno donijeti još koji poen, ali i otežati rad tijela u kojima sudjeluju. Poslušajte što je sve Žarko Puhovski rekao našem Ivici Vrkiću u emisiji Tris:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.