Hrvatski radio

Radio Rijeka

Puhovski: Malo je toga izvjesno, ali SDP skoro sigurno neće biti na dobitku

03.05.2017.

09:31

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je u programu Radio Rijeke najnoviju političku krizu. Malo je toga izvjesno i gotovo ništa se ne može predvidjeti, smatra Puhovski. Kako bilo, najbolje bi opet mogao proći HDZ, a na gubitku je gotovo sigurno SDP.

Jedna od rijetkih izvjesnih stvari je duga i ogorčena rasprava o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Ona će vjerojatno na kraju biti na korist ministra i HDZ-a jer se dio zastupnika SDP-a zasigurno neće pridržavati stranačke stege i napustit će sjednicu Sabora, očekuje politički analitičar Žarko Puhovski. Takva situacija mogla bi za HDZ značiti prvi korak za izvlačenje iz gužve.

Kriza u Agrokoru rezervoar je skandala za sljedećih nekoliko mjeseci. Prvo treba vidjeti kakvo je točno stanje, što trenutno nitko točno ne zna, a vjerojatno je lošije nego što se na početku mislilo, kaže Puhovski. Potom je moguće da donedavnoga prvoga čovjeka Agrokora Ivicu Todorića stigne i kaznena odgovornost. Političke elite također će snositi odgovornost, ali ne kaznenu, već za pogrešnu reakciju. Zato je Plenkoviću potreban Marić, kao netko tko dobro poznaje probleme i može reagirati, ne samo u slučaju Agrokora, već i u drugim sličnim situacijama.

Problem je što imaju većinu protiv (smjene Marića te za smjenu predsjednika Sabora Bože Petrova), ali nemaju većinu za (izbor Gordana Jandrokovića kao novoga predsjednika Sabora). Ako ustanove da imaju većinu, u HDZ-u bi sutra, nikako kasnije, mogli odlučiti samoraspustiti Sabor i nove parlamentarne izbore 4. lipnja, kada će se održavati i drugi krug lokalnih izbora. No to je malo vjerojatno, smatra Puhovski.

Upravo zbog toga i dio SDP-ovaca mogao bi odustati od rušenja ministra Marića jer toj stranci skori izbori sigurno ne bi odgovarali. Jedini kojima bi izbori u lipnju išli "na ruku" bio bi Živi zid, a za sve ostale pitanje je kako bi prošli. "SDP nije spreman preuzeti odgovornost niti tako da ima kandidata za gradonačelnika Zagreba, a prvi put u 25 godina nije sigurno da će njihov kandidat biti gradonačelnik Rijeke", navodi Žarko Puhovski.

Što će biti ako Hrvatski sabor ipak izglasa nepovjerenje ministru Zdravku Mariću? To bi neizravno bilo i nepovjerenje premijeru Andreju Plenkoviću, koji bi u tom slučaju trebao odstupiti. Tada bi se novi prijevremeni parlamentarni izbori mogli održati početkom jeseni, tumači Puhovski. Ako, pak, Sabor podrži Marića, što je vjerojatnije, nakon lokalnih izbora slijedi "kupoprodaja" i potraga za novom većinom koja bi funkcionirala.

Ta nova parlamentarna većina trebala bi biti uspostavljena do 15. srpnja, kada u Saboru počinje ljetna stanka. HDZ bi novu većinu mogao sastaviti s novim partnerima, a na razvoj događaja sigurno će utjecati rezultati predstojećih lokalnih izbora. Ako bi, primjerice, HNS i druge male stranke ostvarile uspjeh, moguće je da bi se upravo one priklonile novoj saborskoj većini, prognozira Žarko Puhovski u našoj emisiji Tris. S njim je razgovarala Neva Funčić, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.