Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pulski Uljanik preuzima 3. maj

14.02.2013.

14:01

Autor: Branka Malnar / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uljanik preuzima Brodogradilište 3. maj, ali ne i njegove četiri tvrtke kćeri, za koje Vlada predlaže da se prebace u vlasništvo Agencije za upravljanje državne imovine.

Uljanik preuzima 3.maj, zaključeno je na današnjoj sjednici Vlade. Uljanik je ponudio jednu kunu po dionici za stjecanje 1.051.118 dionica 3. maja d.d., koje čine 83,3 posto temeljnog kapitala, te 75 milijuna kuna svojih korporativnih jamstava za ispunjenje plana restrukturiranja.

Uljanik u ponudi navodi kako će malim dioničarima omogućiti stjecanje do sveukupno 25 posto vlasništva - pod istim uvjetima kao što je bilo u Uljaniku.

Uljanikova se ponuda ne odnosi na četiri tvrtke-kćeri 3. maja - MID (Motori i dizalice), TIBO (proizvodnja brodske opreme), STM (Prenoćište Kantrida) i Ugostiteljstvo - za koje Ministarstvo gospodarstva predlaže da se prebace u vlasništvo Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO).

Premijer Zoran Milanović rekao je da je Vlada u 3. maju zatekla potpunu pustoš, stotinu upitnika i nijedan odgovor, ali da je uspjela pronaći model privatizacije. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić kazala je kako će Hrvatska predloženim modelima privatizacije državnih brodogradilišta ispuniti najvažniji od preostalih zahtjeva Europske komisije prije ulaska u članstvo EU-a.

Sindikati nisu dobili konkretne informacije ni o planu restrukturiranja niti o obvezujućoj ponudi, saznajemo od predsjednika Koordinacije sindikalnih podružnica 3. maja Juraja Šoljića, tako da informacije dobivaju iz medija. Zadovoljni su odlučnošću Vlade, no za ispunjenje plana restrukturiranja, uz korporativna jamstva Uljanika, traže i državne garancije. Takodjer od Vlade traže što skorije rješenje za četiri tvrtke-kćeri 3.maja pod istim uvjetima pod kojima će se restrukturirati brodogradilište.

Slijedi službeni poziv Uljaniku za podnošenje  obvezujuće ponude za kupnju dionica 3.maja. Javlja Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.