Hrvatski radio

Radio Rijeka

Purica s mlincima, štrukli, drvene igračke - 100 posto zagorsko na Korzu

26.08.2016.

14:24

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mnogi su Riječani danas ručali besplatnu puricu s mlincima, kupovali tradicionalne proizvode i domaću hranu te se družili s gostima iz Krapinsko-zagorske županije. Oni su na Korzu, po treći put, priredili manifestaciju "100 posto zagorsko".

"Sira, putra, vrhnja, mleka, jajec i krumpira, / jajec i krumpira, jajec i krumipra, / vse to ide v beli Zagreb-grad" kaže pjesma koju je, uz mnoge druge, jutros na riječkome Korzu izvodio KUD Zabok. Brojne štandove u središtu Rijeke popunili su poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, tradicionalni uporabni predmeti, igrače i dekroracija...

Riječani to vole, posebno zagorsku hranu. Štrukli, bučnice, sirnice, čvarci, različite slastice - za sve se čekalo u redovima. Među drvenim igračkama našla se i jedna keramička. Zagorci je zovu žlaburač i proizvedena je u jednome selu kod Zlatara, a u Primorju je poznata kao "petešić kemu se v rit puše".

Predstavnici krapinsko-zagorske i primorsko-goranske županije razgovarali su i o gospodarstvu. Tamošnji župan Željko Kolar zadovoljan je što već treću godinu zaredom dolazi u Rijeku, a među turistima u njegovome kraju nakon Zagrepčana najbrojniji su oni iz Primorsko-goranske županije.

Nastavljena je i akcija Dajmo djeci korijene i krila u kojoj gosti iz Zagorja jednome dječjem vrtiću u Rijeci poklanjaju tradicionalne drvene igračke iz Marije Bistrice. Igračke pod zaštitom UNESCO-a ove je godine dobio Dječji vrtić Mirta.

Uz obilazak bogatih štandova, brojni su Riječani ručali besplatnu puricu s mlincima što se dijelila na Korzu. Po svemu sudeći, isto će moći i dogodine, a štandovi sa zagorskim proizvodima na Korzu su ovoga petka do 20 sati te u subotu od 8 do 14. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.