Hrvatski radio

Radio Rijeka

Puši trećina Hrvata, treći smo u Europskoj uniji

31.05.2015.

13:14

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska je među prve tri zemlje po broju pušača u Europi. Pušača je općenito više u južnim članicama Europske unije nego u sjevernima, pokazuje istraživanje Eurobarometra objavljeno u povodu današnjega Svjetskog dana nepušenja.

Istraživanje pokazuje da je najviše pušača u Grčkoj - 38 posto. Slijede Bugarska s 35 posto, Hrvatska s 33 posto, a na četvrtom mjestu je Francuska s 32 posto. Visoko na popisu je i sjeverna članica Latvija s 30 posto pušača. Na drugom kraju ljestvice su Švedska, koja ima samo 11 posto pušača, Finska broji 19 posto, Malta 20 posto, zatim Luksemburg i Italija s 21 posto.

U cijeloj Europi trend je smanjenja pušenja, pokazuje istraživanje u svim državama članicama EU krajem prošle godine. U odnosu na 2012., kada je zabilježeno 28 posto pušača, sada ih je dva postotna boda manje - 26 posto. Najveće smanjenje, četiri postotna boda, zabilježeno je kod mladih u dobi od 15 do 24 godine.

Međutim, Europljani i dalje rano počinju pušiti, u prosjeku sa 17,6 godina, što pokazuje da borba protiv pušenja nije dobivena, osobito ne među mladima. "Neprihvatljivo je da pušenje i dalje privlači Europljane u tinejdžerskoj dobi", kaže europski povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis.

Većina pušača, njih 59 posto, pokušalo se odviknuti, a 19 posto njih pokušalo je to tijekom proteklih godinu dana. Povećao se broj onih koji su probali elektroničke cigarete sa sedam na 12 posto, ali je samo 14 onih koji su probali e-cigarete uspjelo prestati pušiti.

Sjevernjaci su uspješniji u odvikavanju od pušenja. U Švedskoj je više od trećine, 35 posto ispitanika, odgovorilo da su nekada pušili i uspjeli prestati, u Nizozemskoj 31 posto, u Danskoj 30 posto. Najmanje uspješni u odvikavanju od pušenja su Mađari (11 posto), Portugalci s 12 te Rumunji s 13 posto. Hrvati su također u donjem dijelu ljestvice: 16 posto bivših pušača uspjelo je prestati s pušenjem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.