Hrvatski radio

Radio Rijeka

Putevi Frankopana idu dalje: projekt produljen do 2021. godine

30.09.2019.

17:18

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU produljilo je projekt Putovima Frankopana Primorsko-goranske županije do veljače 2021. godine. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna, od čega je 47 milijuna bespovratno, a tijekom rujna kulturno-turističku rutu je obišlo 80-ak stranih novinara.

Projekt Putovima Frankopana je povijesna nit koja povezuje tri geografske regije PGŽ: Gorski kotar, zaleđe Vinodola i otok Krk, a obnova povijesnih kaštela će kao motiv dolaska gostiju produljiti turističku sezonu, rekle su direktorica turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov i županijska pročelnica za kulturu Sonja Šišić.

Riječ je o pet stoljeća naše povijesti u kojima su djelovali knezovi Frankopani, od 1118. do 1671. godine, a projektom je predviđena obnova sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca. Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana obuhvaća kaštele Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kulu u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorce Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru, kao i Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje.

Projekt je prijavljen 2015., a odobren 2017. godine te je do sada u potpunosti ostvareno 34 posto predviđenog iznosa, rekla je Šišić. U realizaciji je 52 posto predviđenih radova, dok za 14 posto iznosa treba tek ugovoriti radove i izvođače, najavila je pročelnica.

PGŽ je vodeći od 12 partnera na projektu koji obuhvaća i građevinske radove na obnovi sedam interpretacijskih centara i posjetiteljskog centra u dvorcu Nova Kraljevica.

Time se stvara temelj za održivi razvoj i promociju kulturno-povijesne baštine, u cilju razvoja turizma i produljenja sezone, rekla je Šišić te dodala kako je u tijeku izrada suvenira, vodiča i slikovnica. Najavila je da će 2020. godina biti i godina promocije te turističke rute u školama Primorsko-goranske županije.

Irena Peršić Živadonov izvijestila je kako se TZ Kvarnera već ove jeseni uključila u promociju. Tijekom rujna su ugostili dvije veće grupe stranih novinara, koje su posjetili kaštele u kojima su živjeli Frankopani, od Čabra do Krka, dok je iduće godine namjera jače promovirati frankopansku turističku rutu prema stranim agencijama.

Istaknula je i da će Rijeka i Opatija u listopadu iduće godine biti domaćin 81. SKAL kongresa, svjetskog kongresa turističkih profesionalaca, na kojem se očekuje između 750 do tisuću turističkih djelatnika koji u budućnosti mogu dovesti nove goste. 

Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina je naglasio da je PGŽ partner projekta Rijeka EPK 2020 u programskim pravcima Lungomare i 27 susjedstava, dok je projekt Putovima Frankopana dodatna kulturna nadgradnja, koja će se izvrsno uklopiti u baštinsku priču Europske prijestolnice kulture.

Po završetku konferencije za novinare, Petar Kopanica je kao krčki knez Mikula IV Frankopan u ime Udruge Krčki knezovi Frankopani županu i novoj pročelnici za kulturu darovao maslinovo ulje i figuricu ćuka, simbola Grada Krka.

Poslušajte izjave Peršić Živadinov i Šišić:

Šišić i Peršić Živadinov o Putevima Frankopana, pripremila Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.