Hrvatski radio

Radio Rijeka

Putevi starih pastira: otvara se Osapnik, još jedna pješačka staza na Pagu

27.04.2018.

11:27

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Adriana Zubović / Udruga Veli škoj

Foto: Adriana Zubović / Udruga Veli škoj

Foto: - / -

Na najkamenitijem dijelu otoka Paga, iznad mjesta Zubovići u Općini Novalja, ove subote se otvara još jedna poučno-rekreativna staza, Osapnik. Nastavak je to projekta "Pag hiking" i staze Kozje berdo, koju je Udruga Veli škoj iz Zubovića označila prošle godine.

Staza vodi utabanim putevima do izvora vode u kamenjaru, čudesnim krajolikom kojega su oblikovale bura i sol. Od rudnika boksita, preko izvora vode i uskih parapeta, društvo će rekreativcima, osim vodiča, praviti paške ovce i razne legende (s kojima se možda pojavi i koja velebitska vila…).

"Prolazit će se stoljetnim utabanim putevima kojima su naši djedovi i bake gonili ovce, a pogled koji puca na Velebit i sve kvarnerske otoke nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Staza će objasniti zašto Pag zovu i Mjesečevim otokom", napominje Ivana Zubović iz Udruge Veli škoj.

Staze Kozje berdo i Osapnik otvorene su cijele godine, no važno je napomenuti kako su za šetnju barbatskim kamenjarom nužne dobre tenisice ili planinarske cipele, dovoljna količina vode, napunjeni mobiteli, prikladna odjeća i svakako kapa te krema za sunce.

Zainteresirani rekreativci i planinari mogu se prijaviti putem mrežne stranice paghiking.com ili osobno u subotu od 9 do 10 sati. Kreće se s igrališta u Zubovićima, a trajanje programa je dva i pol sata. Organizacija događaja je volonterskog karaktera - poželjne su donacije od 50 kuna kako bi se pokrili troškovi kave, ručka, vode, voća i suvenira koji će biti dostupni planinarima.

Galerija
Foto: Erik Šmit / Udruga Veli škoj, Foto: -/-
Foto: Erik Šmit / Udruga Veli škoj, Foto: -/-Foto: Adriana Zubović / Udruga Veli škoj, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.