Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Putevima Frankopana" - začeci hrvatske države

09.05.2018.

14:32

Autor: Ivica Vrkić

Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka

Foto: - / -

"Putevima Frankopana" projekt je što je, u sklopu "Dana otvorenih vrata EU projekata", predstavljen u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Tema projekta je "srednji vijek - začeci hrvatske države u europskom kontekstu", s polazištem u 20 kaštela starih gradova.

O sadržaju projekta, investicijskim ulaganjima u objekte kulturne baštine i konzervatorskim temama govorili su predstavnici primorsko-goranske županije te pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić.

Tema projekta je "srednji vijek - začeci hrvatske države u europskom kontekstu", s polazištem u 20 kaštela starih gradova i vjerskih zadužbina.

Riječ je o tri objekta na području otoka Krka koji su polazište Frankopana, a to su Gradec, Košljun i kaštel u gradu Krku te o pet objekata na području Gorskog kotara koji povezuju Frankopane sa Zrinskima: Čabar, Brod na Kupi, Stara Sušica, pravoslavni manastir u Gomirju i dvorac u Severinu na Kupi.

U projekt su uključeni i stari grad Ledenice, kula Kvadrac u Novom Vinodolskom, kula u Bribiru, ruševine kaštela u Grižanama i dvorac Drivenik. Dva objekta su u Kraljevici: stari grad Zrinskih i dvorac Nova Kraljevica, zatim stari grad Hreljin, kaštel u gradu Bakru, trsatska gradina i kaštel u gradu Grobniku.

"Svi osjećamo da je ovo jedna potentna priča koja može jako puno dobroga donijeti ukupnom kulturnom razvoju, a osobito kulturnom turizmu - ne samo za primorsko-goransku župniju, nego i puno šire", istaknuo je prilikom predstavljanja projekta "Putevima Frankopana" u Rijeci pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić.

Poslušajte:

Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka

Foto: Branka Malnar / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.