Hrvatski radio

Radio Rijeka

Putnički vlakovi ponovno voze od 11. svibnja

07.05.2020.

11:42

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Javni prijevoz putnika u željezničkom prometu ponovno će se uspostaviti u ponedjeljak 11. svibnja, u sklopu treće faze popuštanja protuepidemijskih mjera, priopćile su u četvrtak Hrvatske željeznice. Budite oprezni na pružnim prijelazima!

Ponovnom uspostavom putničkoga prijevoza na hrvatskim prugama prometovat će, osim teretnih vlakova, više od 400 vlakova za prijevoz putnika.

Tijekom cijele krize izazvane koronavirusom željeznički teretni prijevoz tekao je bez prekida. 

S obzirom na normalizaciju željezničkog prometa, HŽ upozorava sudionike u cestovnom prometu da povećaju pozornost na željezničko-cestovnim prijelazima te da poštuju prometnu signalizaciju jer su u 98 posto nesreća na prijelazima krivi sudionici u cestovnome prometu (vozači, biciklisti, pješaci). Svake godine na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske vozači, ne poštujući signalizaciju, polome petstotinjak polubranika.

Kako bi smanjila sve vrste nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima i sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete pri neopreznom prelaženju preko pruge, HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju "Vlak je uvijek brži".

Također, u skladu s obvezujućom mjerom Agencije za sigurnost željezničkog prometa sljedećih mjesec dana, od 11. svibnja do 11. lipnja, svim prijevoznicima naloženo je da "daju zvučne signale nailaskom na sve željezničko-cestovne prijelaze". Mjera je donesena radi sprječavanja nesreća i povećanja sigurnosti željezničkoga i cestovnoga prometa.

U Hrvatskoj postoji 1503 željezničko-cestovna prijelaza i svi su osigurani na jedan od propisanih načina osiguranja u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.