Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Putovima Frankopana" do europskog novca i promocije naše kulturne baštine

16.03.2016.

12:50

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Možemo li bolje u očuvanju, upravljanju i promociji jadranske kulturne baštine, koliko smo daleko od dobivanja oznake kvalitete HERA, hoće li "Putovi Frankopana" uskoro biti ponuđeni međunarodnom turističkom tržištu - na ova i brojna ostala pitanja, odgovore bi mogao dati dvodnevni okrugli stol.

Domaćin mu je Primorsko-goranska županija, a održavat će se 21. i 22. ožujka u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Naši krasni kašteli, od Grobnika i Trsata preko Kraljevice i Krka do Bribira, nisu zaživjeli kao mjesta značajnijih cjelogodišnjih okupljanja - najprije ih moramo urediti, a zato od Europe tražimo čak 64 milijuna kuna i, ako ih dobijemo, bit će to dvostruko više no što smo dosad uložili u njihovu obnovu.

Tek nakon toga u europskim, a onda i u našim kulturnim rutama, mogli bismo uživati svi. "Europske kulturne rute nisu samo udaljenost od točke do točke neke kulturne atrakcije, nego i pitanje kako to živi sa svojim stanovništvom, jer kulturna ruta ne može funkcionirati ako je ne prepozna vlastito stanovništvo i kao atrakciju i kao dio njihovog identiteta, ali i nešto što zadovoljava njihove potrebe", kaže Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu.

U projektu HERA je 17 partnera iz osam zemalja, stručnjaci iz Europskog instituta koji će u dva dana upoznati dio naših ljepota, a onda ćemo valjda svi zajedno to pokazati svijetu. U Ronjge će, ali i na okrugli stol, doći i tri ugledna glazbenika iz Švedske, Škotske i Engleske. Radi se na glazbi za aerodrome i čeka 24. ožujka: Rijeka - europska prijestolnica kulture - ne zvuči loše! Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.