Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Queen Victoria" na Brajdici - drugi najveći kruzer u riječkoj povijesti

14.10.2018.

08:58

Autor: Boris Kanazir

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Rijeku je jutros stigao kruzer "Queen Victoria", drugi najveći putnički brod za kružna putovanja u povijesti naše luke. Kruzer britansko-američke kompanije "Cunard line", u vlasništvu grupacije "Carnival", privezao se uz kontejnerski terminal na Brajdici oko 7:30.

Kruzer "Queen Victoria" dugačak je 294 metra, širok 32 i gaz mu je 8 metara. Može primiti 2081 putnika. Izgrađen je 2007. godine u talijanskom brodogradilištu "Fincantieri".

"Queen Victoria" u Rijeku je doplovila iz Venecije s više od dvije tisuće putnika. O njima brine 900 članova posade, javlja portal Brodovi u Rijeci. Kao i na većini drugih kruzera, putnicima su na raspolaganju brojni sadržaji, od restorana i barova, trgovina, muzeja i kazališta do sportskih te prostorija za zabavu i opuštanje. Ukupno 1037 soba raspoređeno je na sedam paluba.

Ovo je drugi najveći kruzer koji dolazi u Rijeku, ali i najveći čiji je dolazak planiran i dogovoren s kompanijom. Podsjetimo, riječki rekorder "Norwegian Jade" na Brajdicu je pristao prije točno dvije godine, 15. listopada 2016., jer u Splitu, gdje je trebao doći, nije mogao sigurno uploviti zbog jakog juga.

Dolazak broda "Queen Victoria" značajan je i po tome što je prvi put nakon više od stotinu godina u našu luku stigla kompanija "Cunard line", čiji je parobrod "Carpathia" početkom prošlog stoljeća plovio na redovitoj liniji iz Rijeke za New York. "Carpathiju" pamtimo jer je sudjelovala u spašavanju putnika s potonulog "Titanica". 

"Kraljica" se u Rijeci zadržava do večeras, kada će isploviti prema Dubrovniku. Prvi sljedeći kruzer u Rijeci je već sutra - "Seven Seas Explorer", dugačak 223 metra, s oko 750 putnika, također će se pristati na Brajdici. Posljednji, jedanaesti dolazak u ovoj sezoni kruzera očekuje se 1. studenog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.