Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rab Arceheological (T)races: projekt koji otkriva nepoznato o poznatom

07.06.2020.

17:24

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Rab Archeological Traces / Facebook

Foto: Rab Archeological Traces / Facebook

Foto: - / -

U kontekstu europskih kulturnih politika još dugo će se razgovarati o programskom pravcu 27 susjedstava, najeuropskijem od svih u riječkom programu Europske prijestolnice kulture, jer u susjedstvima nastaju projekti na kojima će se moći još dugo raditi. Jedan takav nastao je u Susjedstvu Otok Rab.

Susjedstvo Otok Rab surađivalo je s Maltom koja ima razvijen sustav predstavljanja arheološke baštine u turističkoj ponudi pa su, slijedeći neka od tih iskustava, razvili projekt Rab Arceheological (T)races. 

Rapski arheološki tragovi ili Rapske arheološke staze predstavljaju i Rabljanima i posjetiteljima arheološku, etnografsku i sakralnu baštinu otoka izvan poznate rapske povijesne gradske jezgre. 

Tri staze, nazvane prema toponimima zabilježenim u povijesnim dokumentima, protežu se na 40 kilometara, imaju 33 točke s informativno-edukativnim tablama i postavljeno je 60 putokaza. Namijenjene su i pješacima i biciklistima koji se, za sada o svemu mogu informirati na web stranici i/ili na tiskanoj karti.

Do kraja godine bit će gotova i interaktivna mobilna aplikacija na kojoj će, osim karte i informacija, biti i zanimljivosti, igre...

Za veći dio lokaliteta koji su predstavljeni rapskim arheološkim stazama nisu znali ni brojni Rabljani, tumači voditeljica projektnog tima Tonka Kavran i dodaje da je cijeli projekt otvoren za daljnja nadopunjavanja novim lokacijama, otkrićima, zanimljivostima.

Prema prvim reakcijama na nove rapske arheološke staze na društvenim mrežama one će biti izuzetno zanimljive gostima iz brzorastućeg outdoor segmenta turističkog tržišta.

Poslušajte izvješće s predstavljanja projekta te razgovor s Kavran:

Rapske arheološke staze zovu se..., pripremila Tatjana Sandalj

Tonka Kavran o projektu koji može rasti, priremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.