Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rab: berba lavande je neprocjenjiva terapija

03.07.2015.

13:55

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U bolničkom polju Psihijatrijske bolnice Rab u kojem raste pet tisuća sadnica lavande jutros je održana akcija "Umjetnost dobrobiti". Brali su lavandu, pripremali je za sušenje, družili se, zabavljali, a ponešto i naučili.

Bolničko polje Psihijatrijske bolnice Rab još je 2007. godine oplemenjeno sa sedam tisuća sadnica lavande. U međuvremenu su dio morali i obnoviti, pa je sada oko pet tisuća grmova lavande u polju, što u kombinaciji s bojama neba i šume pinija i dalje izgleda vrlo impresivno u ovo doba godine.

Ravnateljica Bolnice Vesna Šendula Jengić tumači da su među stotinjak berača jutros bili osoblje bolnice, pacijenti, gosti, pa i turisti koji znaju za ovu tradicionalnu akciju. Nakon berbe slijedilo je slaganje snopova i spremanje na sušenje, a kada cvjetovi budu suhi od dijela će pripremiti prigodne mirisne vrećice za ormare i prostore, a dio će destilirati u eterično ulje.

Pogledajte fotografije današnjeg druženja i poslušajte što su najvažniji i neprocjenjivi rezultati današnje akcije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.