Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rabska fjera: tri dana srednjovjekovlja uz udobnost 21. st.

25.07.2016.

17:06

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj Rabska fjera koja se večeras otvara na Rabu i traje tri dana, temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. godine kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio od mletačke vlasti.

Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost s malim trgovačkim trgovinama i zanatskim radionicama u kojima živi i radi oko 600 kostimiranih Rabljana i 100 kostimiranih gostiju iz prijateljskih europskih gradova.

Jedinstvena manifestacija koja počinje danas, na blagdan sv. Jakova, nastavlja se sutra na blagdan sv. Ane i završava u srijedu na blagdan sv. Kristofora, sveca i zaštitnika Grada Raba, privlači veliki broj turista. Čak 25 posto njih bukira svoj godišnji odmor upravo za vrijeme Rabske fjere. 

U 21:30 na Trgu Sv. Kristofora Rabsku fjeru otvorit će gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, a otvorenju će, kako se očekuje, nazočiti i ministar turizma Anton Kliman. Polušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.