Hrvatski radio

Radio Rijeka

Računi 3. maja blokirani zbog ovrhe, Šoljić i Kučan očekuju brzo rješenje

14.10.2019.

13:07

Autor: Hina

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Brodogradilište 3. maj izvijestilo je preko Zagrebačke burze da su im računi u privremenoj blokadi zbog pokrenutog ovršnog postupka. Predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić potvrdio je da su u kontaktu s tvrtkom o kojoj je riječ te rekao kako se nada da će problem uskoro biti riješen.

U rješavanje problema uključilo se i Ministarstvo gospodarstva", kazao je Šoljić. Direktor 3. maja Edi Kučan nije želio detaljnije komentirati tu informaciju već je naglasio da očekuje kako će ta situacija uskoro biti riješena.

Prema njegovim riječima, u 3. maju se sada radi na pripremi dopreme novogradnje 723 iz Pule, tankera za prijevoz nafte i naftnih prerađevina i kemikalija, kako bi se taj brod završio u riječkom brodogradilištu. Radi se i na pripremi radova na novogradnji 733, samoiskrcavajućem brodu za rasuti teret za kanadsku Algomu, kao i na sekciji za inozemnog naručitelja.

Trgovački sud u Rijeci je 25. rujna donio rješenje kojim je obustavljen postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad 3. majem jer je je račun deblokiran. Utvrđeno je da 3. maj na računu više nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje,

Vlada je u rujnu ovlastila Ministarstvo financija da 3. maju izda državno jamstvo za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj od 26 milijuna eura za dovršetak samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret (733), za koji je potpisan ugovor s tvrtkom Algoma Central Corporation iz Kanade, a rok završetka radova je kraj kolovoza iduće godine. Ugovor za gradnju tog broda raskinut je prije godinu dana, država je platila izdano jamstvo, a novi ugovor za završetak istog broda, vrijedan 36,6 milijuna eura, potpisan je u početku rujna.

U kolovozu je Vlada odobrila i državno jamstvo, a potom i HBOR-ov kredit, od 150 milijuna za pokretanje proizvodnje u 3. maju. Isplaćene su zaostale radničke plaće i druga potraživanja, a vjerovnicima, dobavljačima i koperantima, s kojima je postignut sporazum o isplati 85 posto potraživanja s odgodom od dvije godine, isplaćeno je 15 posto tražbina.

Prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj bilo je na Trgovačkom sudu u Rijeci pokrenut 4. siječnja 2018. Zahtjev za otvaranje stečaja podnijeli su Fina i vjerovnik 3. maja, tvrtka Strojopromet.

U očekivanju iznalaženja rješenja za opstanak i nastavak proizvodnje u 3. maju, ročište je više puta odgađano, a posljednji put je bilo zakazano za 1. kolovoza i odgođeno za 26. rujna, kako bi se utvrdio model financijske konstrukcije i drugih preduvjeta za nastavak proizvodnje, što je i učinjeno.

Poslušajte što je izjavio Juraj Šoljić:

Šoljić o novoj blokadi 3. maja, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.