Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radio pod maskom: Maškarani rally Pariz-Bakar i Carnival Snowboard Session

22.02.2019.

15:49

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Što je bliže velika završnica Riječkoga karnevala, Međunarodna karnevalska povorka, događanja je sve više. Ovaj vikend rezerviran je za Maškarani rally Pariz - Bakar koji će okupiti šezdesetak natjecatelja te Carnival Snowboard Session koji će okupiti dvadesetak boardera iz pet zemalja.

Tradicionalna sportska manifestacija Riječkog karnevala Maškarani auto-rally Pariz - Bakar održat će se 23. veljače u 10 sati. Tradicija koja je započela 1990. godine, u organizaciji Autokluba Rijeka, i ove godine nam donosi parodiju na svjetski poznati rally Pariz – Dakar. Maškarani oktanci prolaze svima već poznatom rutom, od riječkog Pariza pa sve do Bakra, a na Korzu će se pokazati oko 10:30, nakon čega karnevalsko auto-moto ludilo kreće prema svom odredištu - Bakru. Prvi ispit spretnosti natjecatelje očekuje u Kostreni, a sljedeći u Bakru na parkiralištu u Senjskoj ulici. Nakon oba ispita, slijedi proglašenje pobjednika. Prvi put ove godine Autoklub Rijeka, u sklopu Maškaranog auto rallya Pariz – Bakar, organizira fotografski natječaj na kojem će nagraditi pet najboljih fotografija puknutih oktanaca.

Carnival Snowborad Session zbog najavljenog lošeg vremena u subotu, odgođen je za nedjelju, 24. veljače, kada će u centar grada, samo nekoliko metara od mora, doći najbolji rideri iz cijele regije i šire, kako bi na snježnoj stazi pokazali svoje impresivne vještine. Carnival Snowboard Session je ponovno i jedna od postaja World Snowboard Toura u sklopu kojeg se boduje za poredak najboljih svjetskih snowboardera. Ove godine Snowboard club Nine priprema iznenađenje na samoj stazi te najavljuju četiri zahtjevna elementa s kojima će se boarderi "boriti". Također ove godine prvi put Carnival Snowboard Session ima i žensku konkurenciju, natjecateljice iz Hrvatske i Austrije.

Dobrovoljno darivanje krvi: U subotu, 23. veljače, počinje prva od brojnih humanitarnih akcija u sklopu Karnevala – od 13 do 17 sati u Domu Crvenog križa održat će se Dobrovoljno davanje krvi. Pozvani su predstavnici svih karnevalskih grupa da sudjeluju u svojim prepoznatljivim kostimima, ali i svi ostali koji žele na taj način pomoći. Pridružite se i vi ovoj lijepoj gesti i dokažimo zajedno da Riječki karneval spašava i živote.

Organizatori CSS-a su se ponovno udružili s Avalanche Risk City Jamom, ekipom koja radi slično natjecanje u Novom Sadu te će ova dva gradska natjecanja dodijeliti zajedničku nagradu ukupnom pobjedniku. "Nineri" su se ove godine potrudili da noviteta ne nedostaje, tako su pripremili i besplatnu dječju radionicu, na kojoj će svi zainteresirani mališani, uz licencirane učitelje, moći naučiti osnovne vještine snowboardinga. Sva oprema je osigurana od strane organizatora. Program počinje u 14 sati, a za dobru zabavu pobrinut će se DJ, koji će zagrijati atmosferu za Carnival DJ Session party koji nas čeka u Export Delti. Finalne izvedbe su na programu u 18 sati, a dodjela nagrada zakazana je za 19:15.

Ovogodišnji Riječki karneval u subotu, 23. veljače, donosi još jedan veliki Carnival DJ Session party u Export Delti. Carnival DJ Session nasljednik je legendarnog Carnival Partya koji je spontano i pomalo slučajno pokrenut još 2000. godine kada je sve, po jasnom uzoru na berlinski Love Parade, pokrenuto na alegorijskim kolima "Millenium Bugs". Prethodnih godina Export Delta ugostila je mnoge strane veličine i hrvatske DJ zvijezde. Ove godine će Picko Chavese, Bebetto, Moor, Petar Dundov, Adoo, Steve Rachmad i Ogi biti zaduženi za cjelonoćnu maškaranu zabavu uz elektronsku glazbu.
 
Već tradicionalno vikendom plešemo na brojnim gradskim lokacijama, tako nas 22. veljače čekaju Maškarani tanci u Domu Pašac od 21 sat, dan kasnije u Domu Zamet od 19 sati te Maškarani ples s tombolom uz grupu Pešekani u Dvorani Circolo. I najmlađi će se veseliti ovog vikenda na Dječjoj reduti va Zamete u subotu u 16 sati u Domu Zamet. U nedjelju, 24. veljače, Pehlinom prolazi tradicionalna maškarana povorka Maškarani Pehin s početkom u 11 sati.

Svoj obol karnevalu dat će i Gradska glazba Trsat, izvođenjem dobrih starih evergreena pod ravnanjem dirigenta Stjepana Vadlje. Gosti su Muzička škola "Ivan Matetić Ronjgov", komorni sastav s voditeljicom Anitom Primorac, na saxofonu Petra Zoretić i na klaviru Marko Žirovnik. Na programu su skladbe The James Bond, Kartulina, Dankeschön Bert K., Gilbert O' Sullivan, Mixed Pickles, Caravan, Tom Jones in Con., Crazy band, Santana, Sing Sing Sing, Kan Kan i Ausenik polke.

Radio pod maskom: Maškarani rally Pariz-Bakar i Carnival Snowboard Session, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.