Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici 3. maja: Hitno isplatiti plaće i omogućiti završetak brodova!

18.03.2019.

15:08

Autor: Hina

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Predstavnik radnika u NO Brodogradilišta 3. maj Juraj Šoljić i predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja, uputio je u ponedjeljak otvoreno pismo vladi, u kojemu je još jednom apelirao da se radnicima hitno isplate neisplaćene plaće te da se omogući dovršetak brodova u luci i na navozu.

"S obzirom da je kriza u 3. maju, na koju sam ukazivao još prije dvije godine upozoravajući da će se dogoditi upravo ovo što ovih dana proživljavamo, dosegla svoj apsolutni vrhunac i u pogledu nepoduzimanja da se završe započeti brodovi i u pogledu višemjesečne neisplate plaća radnicima, ovim putem apeliram još jednom da se radnicima najhitnije isplate neisplaćene plaće te da se osigura nabavka opreme potrebne za dovršetak brodova koje 3. maj ima u svojoj opremnoj luci i na navozu," naveo je Juraj Šoljić.

Ističe i kako radnici traže nastavak proizvodnje i rada u brodogradilištu kako bi zaslužili svoje plaće. 

Šoljić je naglasio da su trećemajci zahvalni na mnogobrojnim humanitarnima akcijama u kojima se prikupljala pomoć za njih, ali i da se se ne mire s time da su bespomoćni socijalni slučajevi. "Umjesto toga zahtijevamo da nam se omogući dostojan život unutar vlastite domovine i zarađivanje za život radom u 3. maju. Ne želimo da se nastavi negativan i krajnje zabrinjavajući trend iseljavanja iz Hrvatske zbog egzistencijalnih razloga," naveo je.

Šoljić smatra kako nitko u Hrvatskoj ne može i ne smije zanemariti da je 3. maj u kontekstu svojeg restrukturiranja bio grubo izigran, oštećen i prevaren od svog vlasnika, Uljanika, kao i svih onih koji su Uljanik trebali nadzirati. Naglašava da je, umjesto restrukturiranja, u 3. maju provedeno uništenje kadrovskih, proizvodnih i financijskih resursa, za što nitko još nije odgovarao. 

"Unatoč tomu, 3. maj i danas ima stručnosti i znanja za nastavak poslovanja, što se vidi i po interesu svih potencijalnih strateških partnera iskazanom u posljednjih nekoliko mjeseci," ocijenio je Šoljić. Nada se, kaže, da u Hrvatskoj ipak postoji netko tko vodi računa o tome što se događa u brodogradnji kao i da Vlada neće dozvoliti njezino gašenje na Kvarneru.

Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj prošlog tjedna je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno i zakazano za 28. ožujka, do kada će se pričekati dogovor koji se, o isplati plaća i nastavku proizvodnje, pokušava postići između resornih ministarstava, odabranog strateškog partnera i Uljanika.

Ne riješi li se pitanje isplate radničkih plaća, izgledan je stečaj. S odgodom ročišta suglasili su se predstavnici radnika i sindikata, kao i privremeni stečajni upravitelj Zdravko ČupkovićPoslušajte Šoljićevu izjavu:

Šoljić: Apeliram da odluku o 3. maju moraju donijet SADA!, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.