Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici 3. maja odlučili: Idemo na Markov trg!

24.08.2018.

11:39

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: HR Radio Rijeka

Foto: HR Radio Rijeka

Foto: - / -

"Odluka je štrajkačkog odbora i Rijeke i Pule da se u ponedjeljak ide na ono mjesto na kojem očekujemo prvi odgovor i ono zbog čega smo krenuli u štrajk, a to je Markov trg i isplata naših zarađenih plaća", rekao je to Boris Bučanac, zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora 3. maja.

Užarena atmosfera danas u 3. maju. Radnicima se danas, u trećem danu štrajka, obratio direktor Uprave 3. maja Maksimilijan Percan koji je radnike uvjeravao da se i dalje radi na rješenju i kako vjeruje da će se pronaći rješenje za ovu situaciju, da se radi i na restrukturiranju riječkog brodogradilišta te na njegovoj likvidnosti. 

"Znajte jednu stvar - da sam uvijek bio iza vas i bit ću do zadnjeg dana", poručio je Maksimilijan Percan. Radnici su ga pitali što dalje - idu li dalje s Uljanikom ili bez njega? "Program osigurava povrat likvidnosti, a nakon toga slijedi odvajanje, imamo dva potencijalna investitora i strateških partnera, oni su zainteresirani", rekao je Percan, no radnici nisu bili zadovoljni njegovim riječima. Na pitanje predstavnika Štrajkaškog odbora jesu li dobili odgovor koji traže, radnici su uzviknuli - NE! Odluka je pala - u ponedjeljak idu na Markov trg.

Riječi direktora ispraćene su zvižducima, radnici su rekli da se osjećaju izigrano i prevareno od strane Uprave. Poručili su Upravi da su oni dobili milijune, a njima da banke kucaju na vrata. 

Riječki je škver preživio dva svjetska te Domovinski rat, no ovako tešku situaciju ne pamtimo, poručuju trećemajci. "Situacija je sve gora i gora, radnici su sve više napeti, kraj mjeseca se bliži, mnogi radnici imaju djecu koja kreću u školu, računali smo da na nekakve novce, na plaće", rekao je Veljko Todorovićpredsjednik Štrajkaškog odbora 3. maja. 

"Za nas je rješenje Vlada. Uprava je to tako lijepo napravila da je jedino rješenje Vlada, jer je ona ta koja mora dati zeleno svjetlo. Mi ovdje uporno tražimo proizvodnju, mi ne tražimo ni pozajmice ni davanja, mi tražimo kredit koji ćemo vratiti kao što smo to činili i dosad, ali tražimo i Upravu koja nas zna voditi", rekao je Todorović. 

U riječkom 3. maju traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi. Radnici 3. maja su u petak ponovno došli na svoja radna mjesta, ali ne rade, ustrajni su u štrajku, iako su razočarani rezultatima jučerašnjih sastanaka u Vladi o rješavanju problema u Uljanik grupi, na kojemu su sudjelovali predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i vlasnik Kermas energije Danka Končara, koja je potencijalni strateški partner Uljanika.

Poslušajte izjave predstavnika Štrajkaškog odbora, direktora Percana te izjave okupljenih radnika:

Galerija
Foto: Iva Pavletić Crnić / HR Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Iva Pavletić Crnić / HR Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Iva Pavletić Crnić / HR Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: HR Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: HR Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.