Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici 3. maja: plaće moraju rasti! Ali - za to trebaju novi poslovi

14.09.2022.

17:04

Autor: Tatjana Sandalj, Hina

Skup radnika nakon dvije godine pandemijske pauze: plaće moraju rasti!

Skup radnika nakon dvije godine pandemijske pauze: plaće moraju rasti!

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Nakon više od dvije godine pandemijske pauze, u riječkom Brodogradilištu 3. maj održan je skup radnika, iza vrata zatvorenih za javnost. 

Drugi pokušaj prodaje 88,27 posto dionica riječkog brodogradilišta nije uspio, jer se na javni poziv nije javio nitko. Riječki škver bilježi gubitak iznad temeljnog kapitala, a radnika je sada ostalo tek nešto više od 700. 


Na dnevnoj bazi dolaze se pozdraviti kolege koji su pronašli poslove drugdje, govori glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Slađan Pejić. Dodaje da je glavni radnički zahtjev o kojem se razgovaralo na skupu u srijedu povećanje plaća, za što u upravi postoji volja. 


Ali, ništa bez novih ugovora i novih poslova, a pomoćnik direktora riječkog brodogradilišta za komercijalne poslove Siniša Ostojić, podsjećajući na gradnje koje su u tijeku, ističe da svakoga dana odgovaraju na upite o mogućim novogradnjama u 3. maju. Dakle, na tržištu koje se budi ima šanse i za riječke brodograditelje. 


Nakon sjednice vlade u srijedu, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je, vezano uz probleme u brodogradilištu 3. maj, rekao da je država više puta stala uz to brodogradilište, kao i da vlada podupire brodogradnju u Rijeci. Naveo je i to da je vlada poslala poruku upravi brodogradilišta da treba izraditi plan restrukturiranja i radikalan zaokret kako bi brodogradilište u budućnosti poslovalo na zadovoljavajućoj razini.  


Poslušajte izjave Pejića, Ostojića i Filipovića:

Slađan Pejić o radničkim zahtjevima

Siniša Ostojić o mogućim narudžbama i državnim jamstvima

Davor Filipović o stavu vlade prema 3. maju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.