Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici Dine oprezni i nepovjerljivi

19.06.2013.

13:50

Autor: Olga Mandić / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučerašnja odluka vjerovnika Dina-Petrokemije o prihvaćanju plana restrukturiranja nije popraćena naročitim oduševljenjem u Omišlju. Radnici ne vjeruju da će se sada stvarno nešto pokrenuti jer na nagodbu nije pristao HEP, jedan od najvećih vjerovnika.

Stečaj je izbjegnut, ali mislim da su izjave o pokretanju proizvodnje početkom rujna ishitrene, rekao je predsjednik sindikata radnika Dine Predrag Mihaljević. Vrlo je upitno zbog čega državna tvrtka HEP nije podržala plan. Sačekat ćemo da vidimo što će se dogoditi, izjavio je Mihaljević za Radio Rijeku.

Plan restrukturiranja Diokija na temelju ponude tvrtke Crodux plin Ivana Čermaka najveći vjerovnici su odbili, što znači da su procijenili kako će kroz stečaj lakše naplatiti svoje tražbine. Hoće li se do ponovnoga ročišta za Dioki sredinom srpnja predomisliti, veliko je pitanje.

Plan za Dinu je prihvaćen, ali upitno je kako će reagirati Čermak, koji je najavio oživljavanje proizvodnje u Dini i djelomice na Žitnjaku uz uvjet da vjerovnici otpišu veći dio potraživanja pretvaranjem u vlasničke udjele.

Radnici, iscrpljeni predugom agonijom, i dalje se pitaju tko će im i kada isplatiti punih devet neisplaćenih plaća – jer iz predstečajne nagodbe su isključeni. Javlja Olga Mandić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.