Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici "Finvesta" i dalje bez plaća

24.01.2015.

13:45

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Radnici tvornice drvoprerađivačke tvrtke "Finvestcorp" u Čabru još su sredinom listopada prošle godine štrajkali zbog osam neisplaćenih plaća, no i dalje se ne nazire rješenje njihovih teškoća.

Želju radnika i sindikata da do rješenja dođu pokretanjem stečaja i dalje onemogućava poslodavčev zahtjev za predstečajnom nagodbom.

Tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš ističe kako uprava Finvestcorpa svom zahtjevu za predstečajnom nagodbom još uvijek nije priložila ništa od tražene dokumentacije. Naklonošću nadležnih institucija, krajnji rok za njezinu dostavu i dalje se odgađa unedogled.

"Zašto je tome tako nemate koga pitati jer vas svi upućuju jedni na druge, a situacija je totalno suluda jer oni neće nikada kompletirati predstečajnu dokumentaciju", kaže Kiš i dodaje kako je predsjednik uprave izjavio da to ne može napraviti jer mu je računovodstvo u štrajku. 

Netko bi, podsjeća Kiš, morao konačno reći je li poslodavčev zahtjev za predstečajnom nagodbom legitiman ili nije jer, dok se to ne dogodi, čak i radnički pokušaj da vlastiti status riješe stečajem ostaje na listi čekanja.

Radnici bi stečajem vjerojatno dobili otkaz ugovora o radu, ali bi imali riješen status, naglašava Kiš: "Imali bi dug koji bi se regulirao kroz stečajni postupak, imali bi svoja prava na burzi rada i znali bi gdje su i što su." 

Prema sindikalnim informacijama, radnicima „Finvestove“ tvornice u Čabru je krajem prošle i početkom ove godine u cijelosti isplaćena tek jedna od osam zaostalih plaća. Premalo za one čija će egzistencija, čini se, do daljnjega ovisiti o humanitarnoj pomoćiJavlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.