Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici Jadrolinije: "Želimo što nam zakonski pripada"

09.06.2015.

12:28

Autor: Jelena Butković, Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nezadovoljni svojim položajem, pomorci "Jadrolinije" prosvjedovali su ispred upravne zgrade u Rijeci. U trajektnim lukama putnicima dijele letke sa svojim zahtjevima. To su prije svega povećanje plaće i novi kolektivni ugovor.

Klanac: Nakon svakog dogovora neka sindikalna akcija
"Mi smo uvijek otvoreni za razgovore, ali poražavajuće je da nakon svakog uspješnog sastanka slijede neke sindikalne akcije", rekao je predsjednik uprave Jadrolinije Alan Klanac. Dodaje da je namjera uprave bila krajem prošle godine povećati one najmanje plaće, ali stav sindikata bio je ili svima ili nikome. Tako je došlo do ovoga prosvjeda, apsolutno nelegalnog, zaključuje Klanac.

Djelatnici Jadrolinije za prosvjed su se odlučili jer razgovori sindikata i uprave o plaćama, kolektivnom ugovoru, uvjetima rada i drugim pitanjima nisu urodili plodom. Ističu da se njihove plaće nisu mijenjale od 2008. godine te da nisu usklađene s minimalnom bruto-plaćom u Hrvatskoj: pomorački minimalac koji dobivaju Jadrolinijini mornari je za oko 800 kuna ispod zakonom određenoga.

"Želimo samo da nam isplate sve što trebamo dobiti prema postojećem kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu", kaže predsjednik Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Tomislav Urlić. Sindikalisti ponovno pozivaju upravu Jadrolinije te resornog ministra i premijera da razgovaraju o rješavanju problema koji se dugo gomilaju i kulminiraju u posljednje dvije godine.

Osim što putnicima dijele letke na kojima opisuju svoje zahtjeve, radnici Jadrolinije danas u trajektnim lukama rade prema svim sigurnosnim propisima. To znači da poštuju najmanje dozvoljene razmake među vozilima, da se putnici i vozila ne smiju istovremeno ukrcavati preko rampe i slično. Tako usporavaju rad, pa su moguće i manje gužve, ali na obustavu rada zasad ne pomišljaju.

Ukoliko se ne pronađu rješenja, sindikalisti Jadrolinije nastavit će s prosvjednim akcijama, izjavio je za HRT koordinator povjerenstva Sindikata pomoraca Hrvatske u Jadroliniji Dragomir Mucić. Javlja Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.