Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici TIBO-a ponovno najavljuju štrajk zbog tri zaostale plaće

03.07.2015.

13:54

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dok MID polako ide prema boljoj budućnosti u okviru Uljanik Grupe, radnici TIBO-a, koja je nekada također bila u sastavu 3. maja, najavljuju novi štrajk i prosvjed ako u sljedećih tjedan dana ne dobiju barem jednu od tri zaostale plaće.

Stanje u brodogradilištu 3. maj i oko njega bila je tema konferencije za novinare koordinacije podružnica Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu, tvornici Motori i dizalice (MID) te Tvornici industrijske i brodske opreme (TIBO). O aktualnoj situaciji govorili su sindikalisti Juraj ŠoljićBosiljka Zlojutro i Željko Bilić.

Ako u idućih sedam dana ne dobijemo bar jednu plaću od tri zaostale, izlazimo na ulicu, a zatreba li, ići ćemo i do Zagreba, rekao je novinarima povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u TIBO-u Željko Bilić. Tvrdi da je situacija u Tvornici brodske opreme alarmantna i traži od Vlade da nakon dvije godine nerada napokon riješi dokapitalizaciju, restrukturiranje i privatizaciju.

Podrška kolegama iz TIBO-a stiže od sindikalista u Motorima i dizalicama te brodogradilištu 3. maj. Riječko brodogradilište jedino u Hrvatskoj nije privatizirano u kompletu, čemu se Sindikat metalaca Hrvatske jedini protivio od početka. TIBO i MID tako su stavljeni u nepovoljan položaj, naglašava Juraj Šoljić iz 3. maja, tvrdeći da su za situdaciju odgovorni Vlada, resorno ministarstvo, CERP i DUUDI te uprava brodogradilišta.

Tvornica TIBO ušla je u probleme zbog nenaplaćenih potraživanja, radnici štrajkaju već treći tjedan, i očekujemo da institucije odrade ono na što su se obvezale - dokapitalizaciju, restrukturiranje i privatizaciju. U protivnom, iako tvrtka ima budućnost, radnici se boje da će, ako se nastavi ovakva praksa nadležnih institucija u rješavanju problema, ishod biti gašenje još jedne tvrtke s dugom tradicijom u proizvodnji brodske opreme.

Nakon dvije godine agonije, nedavnim potpisom ugovora o prijenosu dionica između CERP-a i Uljanika, tvornica Motori i dizalice ide prema boljoj budućnosti. Sindikalna povjerenica Bosiljka Zlojutro ističe kako od novog vlasnika očekuju korektnu suradnju, redovite plaće, nove poslove i restrukturiranje u skladu s proizvodnim programom - da se vodi računa o proizvodnom kadru, da se i ubuduće na istom mjestu rade motori i dizalice.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.