Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici TIBO-a pred Vladom: Ovdje smo jer smo gladni i zaboravljeni

03.09.2015.

16:57

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikat metalaca Hrvatske organizirao je u četvrtak prosvjed ispred Banskih dvora na kojem je oko 150 radnika upozorilo na neisplatu plaća radnicima TIBO-a iz Matulja te zatražilo Vladin angažman u očuvanju tvrtki TLM Aluminium i TLM-TPP iz Šibenika.

Glavni sindikalni povjerenik u TIBO-u Željko Belić ustvrdio je da su morali izaći na ulice jer su ljudi gladni. "Tvrtka je u stopostotnom vlasništvu države, a sto posto su na nas zaboravili. To je bio jedini način da političari napokon čuju za naše probleme", kazao je. Po Belićevim riječima, Sindikat ima informacije da je restrukturiranje tvrtke započelo i da će se njezin temeljni kapital povećati za 29 milijuna kuna. Nadaju se, stoga, da će uskoro više saznati o privatizaciji TIBO-a.

"Svi koji su nas ostavili gladne i mislili da će proći "lišo" varaju se jer će odgovarati", poručio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević i podsjetio da je u pet dana peticiju za očuvanje TLM-a u Šibeniku, Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima potpisalo 16 i 700 građana. Peticiju s prikupljenim potpisima prosvjednici su predali Vladi. Dragičević je također zatražio isplatu zaostalih plaća za radnike TIBO-a i TLM-a te poručio kako Ministarstvu gospodarstva daju mjesec i pol dana da ispravi učinjene pogreške.

Glavni sindikalni povjerenik u TLM-u Dalibor Živković rekao je kako očekuje razumijevanje za njihove probleme jer je TLM othranio 90 posto građana Šibenika. "Ne želimo da tvrtka završi u stečaju jer bi to značilo zadržavanje posla za samo pedeset do sto radnika", kazao je Živković. Demonstranti su prosvjedovali glasnim zviždanjem noseći transparente na kojima je, između ostalog, pisalo: "DORH - USKOK - probudite se!", "Nema TLM-a, nema Šibenika" i "Ne damo TLM - on nas hrani". Među njima su bili i transparenti Radničke fronte s porukama poput "Radnička solidarnost pobjeđuje kapitalizam".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.