Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici TIBO-a za novi štrajk, a ne rad bez plaće

23.07.2015.

13:25

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Većina radnika tvornice brodske opreme TIBO u Matuljima izjasnila se da ne želi raditi bez plaće, odnosno za ponovni štrajk, nakon što je jučer održan skup radnika.

U više od mjesec dana štrajka zahtjevi radnika TIBO-a (isplata barem dviju zaostalih plaća) nisu ispunjeni. Štrajk je prije nekoliko dana prekinut na inicijativu uprave tvornice i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. No, kako stoji u priopćenju Sindikata metalaca Hrvatske, predložena rješenja izazvala su negodovanje radnika, koji su zatražili da se sindikalne aktivnosti nastave.

Sukladno zakonu, Sindikat metalaca Hrvatske zatražio je izjašnjavanje radnika o nastavku sindikalnih aktivnosti. Od 84 radnika, 61 je bio za, protiv sedam, a suzdržano 16 radnika. Prema tome, priopćili su iz Sindikata metalaca, štrajk se nije smio prekidati protiv volje radnika.

"Sindikat metalaca Hrvatske spreman je svim sredstvima braniti ustavno pravo radnika, pravo na rad i plaću", poručuju sindikalisti. Od Vlade traže da pronađe rješenje za isplatu plaća i ostale troškove te hitan sastanak u CERP-u i DUUDI-ju, radi privatizacije i očuvanja radnih mjesta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.