Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnici Uljanika ponovno na ulicama: Čim sjedne plaća, prekidamo štrajk!

30.08.2018.

12:48

Autor: HINA

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

U iščekivanju svog zarađenog novca radnici Uljanika i danas su ponovno bili na ulicama izražavajući tako, uz povike i transparente, ogorčenje zbog neisplate plaća, neovisno o tome što je premijer Andrej Plenković poručio kako je pronađeno rješenje za isplatu plaća za srpanj i kolovoz.

Nezadovoljni radnici su u povorci najprije krenuli na glavni gradski trg gdje im se obratio predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko te zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek. Prekinut zvižducima, koji su bili upućeni gradskoj upravi, Šverko je pozvao radnike da, kako je rekao "ne zvižde onima koji im u ovom trenutku ne mogu pomoći oko plaće".

"Ako ne sjednu sutra plaće, idemo ponovno u Zagreb jer onda je jasno da su nas prevarili", kazao je  Šverko dok se Forumom zaorilo "USKOK, USKOK, USKOK", na što je Šverko pozvao institucije da dođu i pročešljaju poslovanje Uljanika.

On je radnicima istaknuo kako mu je jasno da među nekima ima nezadovoljstva oko same organizacije prosvjeda, no da je sindikat jedino zakonsko tijelo koje može voditi štrajk. Ta je njegova izjava bila odgovor na traženja brojnog dijela 'uljanikovaca' da akcije dalje preuzme Stožer za obranu Uljanika.

Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek poručio je u četvrtak radnicima kako se Vladi očito ne žuri jer, kako je rekao, "Pula nije Split ili Zagreb". "Uljanik je samo prošle godine uplatio 250 milijuna kuna poreza u državnu blagajnu. Odakle ikome pravo da kaže da Uljanik ne treba spašavati", pitao je Cvek.

Inače, do četvrtka u podne mali dioničari odnosno radnici trebali su poslati svoje kandidature i životopise ukoliko se žele uključiti i biti eventualno izabrani u rad budućeg Nadzornog odbora. Na kraju prosvjeda sindikati su pozvali ministra gospodarstva Darka Horvata da dođe u Pulu gdje bi razgovarao  s gradskom Upravom, sindikatima, Upravom Uljanika ali i s radnicima. 

I današnjem prosvjedu 'uljanikovaca' priključili su se brojni građani pa policija i sindikati procjenjuju da je na ulicama Pule bilo više od tri tisuće ljudi.

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.