Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnicima TIBO-a stigla jedna od šest zaostalih plaća

02.11.2015.

13:16

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U matuljskoj tvornici brodske opreme TIBO isplaćena je jedna od šest zaostalih plaća. Do kraja studenoga trebali bi na račune dobiti i ostatak zarađenog novca. Plaća u petak isplaćena im je iz pozajmice Uljanik grupe od 760 tisuća kuna.

Uz plaću za svibanj, radnicima TIBO-a danas će na bankovne račune sjesti i regres od 1250 kuna. Prva od šest zaostalih plaća isplaćena je iz prvoga dijela pozajmice Uljanik grupe, a do konca studenoga očekuje se uplata još dva i pol milijuna kuna za isplate ostalih plaća i rješavanje pitanja privatizacije poduzeća.

Kada isplati ukupno pet milijuna kuna pozajmice, Uljanik će, radi osiguranja, upisati zabilježbu na zemljište vrijedno oko 30 milijuna kuna, kojim je TIBO nedavno dokapitaliziran. Kako kaže regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović, Uljanik grupa pokazala je zanimanje da kupi matuljsku tvornicu.

To je, smatra Bačinović, jedini put i nema ozbiljne alternative. Vjeruje da će pogoni biti puni posla te da će radnici konačno živjeti od svog rada. Dok se bude rješavala pravna procedura, Uljanik će putem 3. maja osigurati dodatni novac za nabavku repromaterijala i nastavak proizvodnje u TIBO-u. Poslušajte prilog:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.