Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radnicima Uljanika i 3. maja omogućena odgoda blokade računa na 6 mjeseci

06.05.2019.

16:55

Autor: Hina

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac pozvao je radnike Uljanika i 3. maja, koji ne uspijevaju plaćati svoje obveze, da se jave Hrvatskoj udruzi agencija za naplatu potraživanja, Udruzi "Blokirani" ili Jadranskom sindikatu te da zatraže moratorij na ovrhe u razdoblju od šest mjeseci.

Odgoda blokada, rečeno je, moguća je u skladu s dogovorom koji je postignut i u kojem sudjeluju dvije strane i tri aktera - radnike i blokirane predstavljaju Udruga "Blokirani" i Jadranski sindikat, a vjerovnike koji od njih potražuju povrat dugova Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja.  

Time je zaustavljena lavina ovrha i blokada koja, kako je rekla predsjednica Udruge "Blokirani" Miriam Kervatin, ne bi samo uništila i ugušila živote tisuća obitelji, nego bi "ugušila Pulu i Istru" kao što je svojedobno "propast industrije u Čakovcu, Sisku, Križevcima i diljem Hrvatske uništila živote 300 tisuća obitelji".

"Moratorij se odnosi na sve ovrhe koje su banke, teleoperateri, kartične kuće prenijeli na agenciju za naplatu otvorenih potraživanja", objasnila je Kervatin i dodala kako je to put kojim se mora ići, posebice zato što se zakonima svaki dug pretvara u hipotekarni kredit i mnoge su obitelji Pule i okolice koje su ovisile o radu u Uljaniku bile u opasnosti izgubiti jedini krov nad glavom. 

Cerovac je izvijestio novinare o stanju u Uljaniku ističući da je društvo Uljanik Poslovno-informacijski sustav od četvrtka u stečaju, a kako nema stečajne mase, odmah je proglašena i likvidacija pa su otkazani ugovori o radu radnicima kojima je ponuđeno da odrade 30 dana otkaznog roka.

"Na svakom je radniku da razmisli što učiniti, no ako nema stečajne mase, pametnije je biti na birou i ne odrađivati otkazni rok, a za one koji su na bolovanju i na teret HZZO-a bolje je da ipak odrade tih mjesec dana zato što im teče i radni staž i dobivaju naknadu od HZZO-a, poručio je Cerovac.

Dodao je da u Uljaniku trenutačno nema radnika u platnom uredu, u kadrovskoj službi koja rješava pitanja otkazivanja ugovora i drugih evidencija, nema zaštite na radu, informatičara, a sa zaštitarima, kako je rekao, "pokušavaju se dogovoriti nekakva rješenja da barem na portama imaju radnike koji će sprječavati ulaz nepoželjnih osoba i izlaz materijala". 

"Situacija je alarmantna. Da su Kinezi i ozbiljni partner, treba im vremena da se pronađe rješenje, a radnici više nemaju vremena. Oni čekaju da se proglasi stečaj kako bi ostvarili svoja minimalna prava", zaključio je Boris Cerovac te dodao kako se boji da se Uljanik polako gasi.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.