Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radoš: Biomasa iz šumarstva i poljoprivrede donosi novac i radna mjesta

27.04.2018.

15:33

Autor: Nenad Lučić

Biomasa - gorivo budućnosti (Foto ilustracija: Pixsell)

Biomasa - gorivo budućnosti (Foto ilustracija: Pixsell)

Foto: - / -

Korištenje biomase iz šumarstva i poljoprivrede te proizvodnja biogoriva energetsko je područje gdje Hrvatska teško hvata priključak s razvijenim dijelom Europske unije. U Vrbovskom je održan okrugli stol kojim se žele potaknuti promjene, a slični su skupovi ovih dana sazvani u Vukovaru i Sisku.

Raspravu je pokrenuo Jozo Radoš, zastupnik u Europskom parlamentu, koji upozorava kako je Hrvatska prije četiri godine zbog loše politike zatvorila sve tri rafinerije za proizvodnju biogoriva, dok je njihov udio u prometu na razini Europske unije oko sedam posto. 

Hrvatska je u korištenju biomase iz poljoprivrede i šumarstva te proizvodnji biogoriva tijekom posljednje četiri godine učinila korak unatrag, ističe Radoš. "Hrvatska je započela s proizvodnjom biogoriva, a imamo i tri biorafinerije, no sve su zatvorene 2014. godine zbog loše politike vlade i izostanka poticaja, tako da smo danas doslovno na nuli. Europski cilj je do 2020. godine dosegnuti 10 posto udjela biogoriva u prometu", kaže Radoš. 

Vremena za čekanje i prozivanje krivaca nema previše jer se pri Europskom parlamentu upravo se formira nova energetska politika Unije. Kako će u njoj  i prozvodnja biogoriva imati važno mjesto, eurozastupnik Radoš upozorava da sada imamo priliku da uskočimo u taj novi vlak i trendove.

"Riječ je o projektima koji donose stotine milijardi eura i tisuće novih radnih mjesta. Ne uključimo li se u to, nećemo izgubiti samo priliku koja nam se pruža, nego ćemo vjerojatno plaćati i penale. Na taj način država ne bi samo propustila zaraditi novac i zaposliti ljude, već bi morala platiti i penale", upozorava europarlamentarac.      

Zbog toga Hrvatska mora mijenjati postojeću i zastarjelu energetsku strategiju te donijeti poticajne zakone koji će omogućiti učinkovitije korištenje biomase. Javlja Nenad Lučić:

Sastanak u Vrbovskom o korištenju biomase (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Sastanak u Vrbovskom o korištenju biomase (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.