Hrvatski radio

Radio Rijeka

Radovi dobro napreduju: riječka bolnica za majku i dijete do travnja 2022.

08.06.2020.

16:43

Autor: Neva Funčić, Iva Črnjar Ivančan

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nova riječka bolnica za majku i dijete bit će izgrađena do proljeća 2022., a radove nije usporila ni pandemija koronavirusa. Gradilište KBC-a na Sušaku obišli su u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Da radove na osam etaža nove bolnice nije usporila ni korona potvrdio je i ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac koji je istaknuo da su u vrijeme pandemije još intenzivirali radove. "Radovi napreduju i prema terminskom i prema financijskom planu. I, ako se ovako nastavi, nova bolnica bi trebala biti gotova do travnja 2022. godine", rekao je Štimac.

Izvijestio je i kako je u tijeku priprema poslovne dokumentacije za primopredaju dužnosti ravnatelja koju će od 7. srpnja preuzeti nedavno izabrani Alen Ružić, koji je također prisustvovao obilasku gradilišta.

Ministar Beroš prigodu je iskloristio da, unatoč povoljnoj epidemiološkoj situaciji, ponovno pozove na oprez. Upozorio je da su po njegovoj procjeni i novinari preblizu jedan drugome, a za grljenje i ljubljenje na sportskim terenima kaže da nije dobro. "Dok je virus među nama, opreza nikad dosta!", ponovio je Beroš uoči brojnih predizbornih skupova.

Ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo kako je gotovo milijardu kuna uloženih u projekt nove riječke bolnice trenutno najveća investicija u hrvatskom zdravstvu, kao i u novijoj povijesti Rijeke. Uz bolnicu za majku i dijete s 249 ležajeva, grade se i energana i parkiralište.

Sama infrastruktura je koštala 875 milijuna kuna, dok se ostatak odnosi na medicinsku i tehničku opremu, rekao je Beroš te dodao da je poslijednji zagrebački potres ponovno ukazao na nužnost ulaganja u gradnje novih bolnica.  

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel priopćenjem je reagirao na obilazak gradilišta na koje nije pozvan nitko iz gradske uprave. Naime, grad Rijeka je u projekt uložio 45 milijuna kuna ustupivši zemljište za izgradnju, izgradit će infrastrukturu, napisao je gradonačelnik i dodao da je ovakvo ignorantsko ponašanje članova Vlade i svojatanje projekta očito rezultat predizborne kampanje HDZ-a te da ovaj projekt koriste za predizbornu manipulaciju. "Žao mi je da je tako, posebno zbog dosadašnje dobre suradnje. Ali izbori su očito važniji", zaključio je gradonačelnik Obersnel.

Najavio je da će po završetku druge faze gradnje nove riječke bolnice, uslijediti treća, vrijedna 900 tisuća kuna. Ministar Beroš je istaknuo i zadršku: "Ako to bude HDZ-ova vlada i ako birači prepoznaju ulaganja ove vlade".

Na upit zašto u obilazak gradilišta nisu pozvani gradonačelnik i župan, predsjednik povjerenstva za izgradnju bolnice i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić i ministar mora, prometa i veza Oleg Butković rekli su da je riječ o radnom sastanku. "Kad bude sastanak povjerenstva, bit će pozvani. I na otvorenje ćemo ih zvati", dodali su Plazonić i Butković.

Poslušajte što su na gradilištu KBC-a na Sušaku poručili Beroš, Plazonić, Butković i Štimac te pročitajte u cijelosti priopćenje riječkog gradonačelnika Obersnela:

Beroš, Plazonić, Butković na obilasku gradilišta, pripremila Neva Funčić

Štimac: radove nije usporila ni korova, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.