Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rafinerija i EDIT na županijskoj skupštini, domovi za starije u plusu

06.06.2016.

13:11

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Aktualna situacija u Editu i INA-inoj rafineriji u Urinju, sanacija jame Sovjak te projekt žičare Učka, aktualne su teme koje će se ovog četvrtka, 9. lipnja, naći na sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije.

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, u suradnji s lokalnim akcijskim grupama, kandidirao je za EU fondove sedam milijuna kuna vrijedne programe - izvijestio je u Rijeci direktor Centra Dalibor Šoštarić. U Rukavcu je otvoren info-centar Terra Liburna, a u Staroj Sušici posađen matičnjak autohtonih sorti voća - 54 sadnice krušaka i jabuka.
U planu su matični nasadi pitomog kestena i bobičastog voća. Centar je nedavno iz Ravne Gore preseljen u Staru Sušicu, gdje je uz edukacijski centar za uzgoj bobičastog voća planiran i pogon za preradu voća. Njegova gradnja počet će u idućoj godini.

Uz rebalans proračuna, predsjednik Skupštine Erik Fabijanić najavio je još 24 redovne točke dnevnog reda. Najviše ih se odnosi na standarde javnog zdravstva i korištelje pomorskog dobra, a novine su osnivanje Antikorupcijskog vijeća PGŽ te županijski prijedlog izmjene školskog kalendara u idućoj godini. Nadležnom Uredu državne uprave predlaže se da drugo polugodište, nakon zimskih praznika, ne počne u četvrtak 11. siječnja, nego u ponedjeljak 16. siječnja, kako bi djeca i roditelji bili slobodni još jedan snježni vikend.

Sva četiri županijska doma za starije osobe poslovala su pozitivno u 2015. godini. Plusevi su stigli nakon tri godine racionalizacije poslovanja i stavljanja korisnika u središte interesa, rekla je županijska pročelnica za socijalnu skrb Dragica Marač. Istaknula je i da je u svakome domu za starije osobe po pet mjesta rezervirano za oboljele od Alzheimerove bolesti, bez obzira na njihovu starost.

Na listama čekanja za neko od 830 mjesta u domu je 1100 osoba, što je manje od polovice broja od 2600 koliko ih je bilo prije tri godine, rekla je Marač te istaknula da se cijene smještaja od 2014. nisu mijenjale i iznose od 2500 do 3200 kuna. Prošle je godine u domove uveden model kućanskih zajednica, zaposleno je 15 novih stručnjaka, a širi se i mreža izvaninstitucionalne skrbi, u koju je uključeno više od 500 korisnika.

"Do kraja godine uredit ćemo još nekoliko soba za smještaj dodatnih 20 korisnika u Domu Mali Kartec u Krku, a u Domu Kantrida iduće godine ćemo nastaviti sa širenjem kućanskih zajednica", rekla je Marač i pohvalila se da u anketi korisnika i članova njihovih obitelji, domovi svake godine dobivaju ocjenu od 4,5 do 4,7. "Dobiti peticu od korisnika sustava socijalne skrbi izuzetno je teško", ističe pročelnica.

Poslušajte izjave Erika Fabijanića, Dragice Marač i Dalibora Šoštarića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.