Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:15 / 27.05.2017.

Autor: Biserka Belić

Rak debelog crijeva može se izliječiti, odazovite se preventivnom pregledu!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježava se Dan plavih irisa posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva, najčešće zloćudne bolesti nakon raka pluća i dojke. Broj oboljelih i umrlih raste: u posljednjih 10 godina broj preminulih od raka debelog crijeva u Primorsko-goranskoj županiji se udvostručio.

Zbog poražavajućih podataka vrlo je važno odazvati se na poziv koji županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo u Rijeci građanima od 54. do 70. godine starosti šalje poštom na kućnu adresu kao dio Nacionalnog programa ranog otkrivanja bolesti. Ako se rak debelog crijeva otkrije na vrijeme - izlječiv je.

No odaziv na preventivne preglede je vrlo mali - samo je 17 posto onih koji dobiju kuvertiran pribor za testiranje krvi u stolici i uzorke pošalju na analizu. U susjednoj Sloveniji, primjerice, odaziv je oko 60 posto, pa se i broj oboljelih i umrlih, kao i operacija debelog crijeva, ondje smanjio.

U organizaciji riječkog invalidskog društva pacijenata sa stomom ILKO, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Primorsko-goranske županije Dan plavih irisa obilježen je danas javnim akcijama u Krku, Opatiji i na riječkom Korzu. Članovi Udruge ILKO i zdravstveni djelatnici građanima su objašnjavali, uz dijeljenje informativnih brošura, koliko je važno rak debelog crijeva otkriti što ranije i poticali ih da se odazovu pozivu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Kada se pojave simptomi i pacijent dođe u bolnicu, obično već bude prekasno, kaže Viktorija Božić, medicinska sestra na odjelu digestivne kirurgije riječkoga KBC-a i već 12 godina volonterka u udruzi ILKO:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.