Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rak dojke: jeste li svjesne koliko znači rano otkrivanje bolesti?

02.10.2020.

19:29

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Rak dojke jedan je od najčešćih karcinoma u ženskoj populaciji. Godišnje od tog karcinoma u Primorsko-goranskoj županiji oboli dvjestotinjak žena, a život izgubi njih sedamdesetak. U Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli 2,5 tisuće žena, a umre njih 700. I zato su preventivni pregledi važni!

Prva subota u listopadu posvećena je Danu ružičaste vrpce s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke. Na Korzu su članice Udruge Nada postavile štand na kojem daju sve informacije vezane uz ovu temu, ali i prikupljaju sredstva za nabavku nove fotelje za kemoterapiju za onkološku kliniku riječkog KBC-a. 

Udruga žena operiranih od raka dojke Nada Rijeka poziva svih da se odazovu Danu ružičaste vrpce koji će se obilježiti na riječkom Korzu u petak 2. rujna, od 9 do 17 sati i u subotu 3. rujna, od 9 do 14 sati.

Brojke su zastrašujuće i zato je izuzetno važno odazvati se na preventivne preglede, a sve informacije o bolesti i pregledima možete dobiti na županijskom broju telefona 0800 200 041.

Karcinom dojke moguće je prevenirati pravovremenim pregledima, a cilj Dana ružičaste vrpce je upozoriti na važnost ranog otkrivanja bolesti.

Poslušajte što govore Miranda Zakarija, predsjednica Udruge Nada i Helena Glibotić Kresina iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo:

Helena Glibotić Kresina: kako do pregleda?, pripremila Iva Pavletić Crnić

Miranda Zakarija: poziv na Dan ružičaste vrpce, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.