Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rana riječka povijest: "Od kapitolijske vučice do habsburškog orla"

14.05.2018.

14:42

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Na riječkom Korzu je otvorena izložba biljega rane riječke povijesti "Od kapitolijske vučice do habsburškog orla" u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta i Pomorskog i povijesnog muzeja.

Uz izložbu će biti organiziran znanstveni skup ovog petka na Filozofskom fakultetu, kao i radionice za studente i učenike.

Riječani će neke od arheoloških nalaza vidjeti po prvi puta, istaknule su autorice, povijesničarke umjetnosti Marina Vicelja Matijašić i Palma Karković Takalić.

"Prije dvije godine na Korzu je bila postavljena izložba o stoljeću arheoloških istraživanja u Rijeci, koja je izazvala veliki interes. Ovo je nastavak, odabrali smo predmete uporabne i umjetničke vrijednosti koji predstavljaju tragove života u ovom gradu, a neke će predmete građani imati priliku vidjeti po prvi puta", istaknula je Vicelja Matijašić s Katedre za umjetnost starog i srednjeg vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. 

Mnoge izloške, poput lucerni, lampica koje su pronađene upravo na mjestu Gradske vijećnice, u kojoj je zbog kiše organizirano otvorenje. "Lucerne su pronađene tijekom iskopavanja za temelje zgrade današnje vijećnice, i Riječani su već imali prigodu vidjeti ih. No prvi puta se predstavlja novčić cara Domicijana, koji je pronađen na Koblerovom trgu. Upravo je stigao iz reastauratorske radionice i građani će ga moći vidjeti na Korzu, čak prije predstavljanja!", istaknula je Palma Karković Takalić.

Uputa je - obavezno pogledati - a izložba će na riječkom Korzu ostati otvorena do 24. svibnja.

Poslušajte:

Galerija
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.