Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ranim otkrivanjem karcinoma spašeno 340 žena

03.06.2015.

14:22

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve više karcinoma otkriva se u ranoj fazi, dok se još uvijek mogu potpuno izliječiti. Za to su zaslužni nacionalni preventivni programi koji su počeli u Primorsko-goranskoj županiji, a onda su podignti na razinu Hrvatske. O njihovoj važnosti i rezultatima raspravljat će se na konferenciji u subotu 6. lipnja u riječkoj gradskoj vijećnici.

Ankica Perhat, Vladimir Mićović i Helena Glibotić Kresina (Foto: B. Kanazir / Radio Rijeka)

Prvo je, 2004. godine, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pokrenuo program prevencije raka dojke, zatim preglede koji mogu otkriti rak debeloga crijeva te na kraju i preglede za rano otkrivanje karcinoma vrata maternice. Uskoro je prepoznata važnost tih triju preventivnih programa i podignuti su na nacionalnu razinu.

Naša je županija bolja i od hrvatskog i od europskog prosjeka - broj karcinoma pada, a udio onih otkrivenih na vrijeme sve je veći. Najbolja je situacija s prevencijom karcinoma dojke: na preglede se odaziva oko 60 posto žena i tako je spašeno 340 života od početka provođenja programa, kaže doktorica Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela socijalne medicine NZJZ PGŽ.

S druge strane, raste broj zabilježenih karcinoma debeloga crijeva. Takav trend bilježe i druge zemlje, i problem je jednak kod muškaraca i žena. Moramo se s njime uhvatiti u koštac, moramo raditi na prevenciji jer se na preglede odaziva tek 23 posto pozvanih, ističe ravnatelj NZJZ PGŽ Vladimir Mićović. Dodaje da je iznimno važna i prevencija raka vrata maternice - bolesti od koje ne bi smjela umrijeti više niti jedna žena.

O važnosti i uspješnosti nacionalnih programa prevencije karcinoma govorit će se ove subote u riječkoj gradskoj vijećnici od 9 do 10:30. Na konferenciji se očekuje i ministar zdravlja Sinša Varga, a na Korzu će biti postavljen štand s informacijama o preventivnim programima. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.