Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ranko Rajović: "Važno je prepoznati djetetove interese"

08.02.2020.

16:23

Autor: Iva Pavletić Crnić

Foto: Zarko Basic  /PIXSELL

Foto: Zarko Basic /PIXSELL

Foto: - / -

Doktor Ranko Rajović, stručnjak u području obrazovanja i odgoja djece bio je naš gost u emisiji Klasa optimist. Govorio je o tome zašto današnja djeca imaju problema s koncentracijom, gdje najviše griješe roditelji, mogu li se greške popraviti te zašto su djeca danas sve slabija.

Dr. Ranko Rajović je autor NTC sustava učenja, član Mense i Vijeća za darovitu djecu te otac četvero djece.

NTC-sustav učenja bavi se pitanjem kako stimulirati razvoj sinapsi, a time i ogromne dječje potencijale prije polaska u školu i u školi. Program nudi načine prepoznavanja darovite djece, njihove karakteristike i putove prema povećanju IQ-a, razvoja sposobnosti i stvaralačkog mišljenja.

Roditelji su prvi i najvažniji učitelji i oni utječu na gotovo sve aspekte dječjeg razvoja.

"Puno govorim o greškama koje nesvjesno naprave, ali bih dodao još nešto. Nije potrebno djecu zatrpavati igračkama, jer od puno igračaka baš i nema puno koristi. Dijete se sasvim lijepo igra i kad ima manje igračaka, pa svojom maštom dodaje elemente da uljepša igru. Važno je da roditelji prepoznaju djetetove interese, pa da putem tih specifičnih interesa aktiviraju misaone procese, nove ideje, a tako se razvija i kreativnost"... rekao je u Klasi optimist Ranko Rajović.

Klasa optimist: Ranko Rajović, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.