Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rano otkrivanje karcinoma dojke: izliječe se tri od četiri oboljele žene

03.10.2015.

08:06

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan ružičaste vrpce obilježava se 3. listopada u pedesetak gradova diljem Hrvatske, pa tako i u Rijeci. Udruga žena operiranih dojki Nada iz Rijeke na Korzu prodaje ruže i ružičaste mašne, prikupljajući za opremanje dnevne bolnice i kirurgije riječkoga KBC-a.

U Hrvatskoj godišnje od karcinoma dojke oboli 2500 žena, a umre ih tisuću. Zahvaljujući preventivnim pregledima od 2006. godine na riječkoj onkologiji zabilježeno je 360 novonastalih karcinoma dojke. Pravovremeno otkrivanje bolesti putem preventivnih pregleda povećava i izlječivost: u zemljama zapadne Europe, gdje je broj oboljelih žena i znatno veći nego u Hrvatskoj, izliječivost je 90 posto, a u našoj zemlji 76 posto.

Ovogodišnja riječka akcija počinje na Korzu, ispred gradskoga poglavarstva, u 8:30. Članice Udruge Nada prodavat će ružičaste mašne (1 kuna) i ruže (10 kuna). U 10 sati s Jelačićeva trga kreće šetnja podrške oboljelima od karcinoma dojke, a u podne će ispred zgrade Grada pustiti ružičaste balone u znak sjećanja na sve koji su izgubili bitku s opakom bolešću. 

Sav prihod od prodaje ruža i mašna namijenjen je kupnji triju televizora za dnevnu bolnicu Klinike za radioterapiju i onkologiju, kako bi se olakšao boravak pacijentima na kemoterapiji. Udruga Nada željela bi kupiti i šest kreveta opremljenih noćnim ormarićima za kiruršku kliniku. Sve to koštat će između 60 i 70 tisuća kuna, objasnila je predsjednica udruge Katherine TrinajstićS njom je za Leksikon uoči akcije razgovarala Antonela Galić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.