Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rano otkrivanje raka dojke ključno za izlječenje

04.10.2013.

13:05

Autor: L. Domijan Fišter / O. Vinković / T. P. Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S balkona zgrade gradske uprave u Rijeci, izvješena je pet-metarska ružičasta vrpca, čime je započelo obilježavanje dana posvećenog prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Uoči Dana ružičaste vrpce 5. listopada, vrpcu su u suradnji s gradskom upravom izvjesile članice riječke Udruge žena operiranih dojki Nada. Dan ružičaste vrpce sutra će se obilježiti u 46 hrvatskih gradova u organizaciji Europa Donna Hrvatska, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića i Ministarstva zdravlja.

U Primorsko-goranskoj županiji svake se godine zbog raka dojke operira 300 žena, pri čemu smo u hrvatskome vrhu, doznajemo od radiologinje Emine Grgurević-Dujmić. Naša je županija prva u jugoistočnoj Europi započela program ranog otkrivanja te bolesti. Sve žene u dobi od 50 do 69 godina života svake dvije godine na kućnu adresu dobivaju poziv za mamografiju - jedinu priznatu metodu dijagnostike, s vrlo niskom dozom zračenja, ističe dr. Grgurević-Dujmić.

Do sada su provedena tri ciklusa screening programa, a pozivu se odazvalo 58 posto žena. Kod njih 330 promjene su otkrivene iako nikada nisu imale smetnji ni simptoma bolesti. Rak dojke prijeti i muškarcima - iako obolijevaju u vrlo niskom postotku, tek 1%, bolest je još opasnija nego kod žena.

Prevencija je iznimno važna jer rano otkriveni karcinomi dojke imaju visoki postotak izliječenja. Članice Udruge Nada sutra će na Korzu od 9 do 15 sati, u akciji Srcem za Nadu, prikupljati novac za kupnju ultrazvučnog aparata s linearnom sondom za Kiruršku kliniku riječkoga KBC-a.

Za kupnju dijagnostičke opreme potrebno je do kraja godine prikupiti 200 tisuća kuna, a akcijom započetom u ožujku već su prikupljena značajna sredstva. Javlja Lea Domijan Fišter: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.