Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rasadnik u Kuželju nudi božićna drvca u posudi ili rezana

23.12.2019.

16:09

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Rasadnik u naselju Kuželj je mjesto gdje se može saznati sve o božićnim drvcima: od trajanja vegetacijskog razdoblja koje je potrebno da bi sadnica postala stablo pogodno za prodaju, preko razloga koji ljude potiču da manje odabiru plastična, a više prirodna drvca...

Sjaj prirodnog božićnog drvca, okićenog blagdanskim ukrasima i rasvjetom, traje tek nekoliko tjedana, dok za njegovo stasanje iz sadnice u stablo, ovisno o željenoj visini, mora proći pet do deset godina. Kako bi drvce tijekom  rasta u rasadniku zadržalo željenu formu, tako ga treba kontinuirano orezivati, prihranjivati, presađivati i štititi od štetnika, kaže stručna suradnica za uzgajanje šuma Nevena Zrnić.

Rasadničkom proizvodnjom i prodajom božićnih drvca potiče se trend među kupcima koji, umjesto rezanih, sve češće uzimaju drvca zasađena u loncima. Čak i kada se odluče za prirodno rezano stablo, ne mora ih mučiti dvojba je li njihov odabir ekološki prihvatljiviji od kupnje umjetnog jer umjetno drvce sadrži plastiku i slične materijale, čije je zbrinjavanje skuplje i složenije od jednostavne reciklaže prirodnih jela i smreka.

Trenutačno na površinama rasadnika Kuželj, koji djeluje pri Upravi Hrvatskih šuma - Ispostavi Delnice, raste oko tri tisuće božićnih drvca. To nije zanemariv broj, zna li se da je riječ o objektu koji se tek posljednjih godina orijentirao na uzgoj vrsta namijenjenih ukrašavanju privatnih i javnih površina te stabala koja se prodaju tijekom božićno-novogodišnjih blagdana.

Ove je godine iz rasadnika u Kuželju, kaže njegov voditelj Mladen Mauhar, ukupno planirano na tržište otpremiti oko tisuću božićnih smreka i jela, a njihova su krajnja odredišta svi dijelovi Primorsko-goranske županije, od Gorskog kotara, preko priobalja do otoka.

Rasadnička proizvodnja je najbolji odgovor na sve nedoumice oko toga koliko se prodajom blagdanskih drvca zadire u prirodni eko-sustav. Ponajprije, njihova sadnja u rasadniku znači da se ona ne uzimaju iz šume i prirode, već zasebno i namjenski uzgajaju za sasvim određenu svrhu.

Nakon svega spomenutog ne čudi da u rasadniku Kuželj ozbiljno razmišljaju o osjetnom rastu proizvodnje, pa bi na površinama toga objekta broj sadnica u dogledno vrijeme mogao dosegnuti nekoliko desetaka tisuća. Poslušajte:

Rasadnik u Kuželju povećava broj sadnica, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.