Hrvatski radio

Radio Rijeka

18:22 / 21.03.2019.

Autor: Hina

Raspisan EU natječaj: nagrade za energetski inovativne otoke

Pogled na Cres i Lošinj koji su već u energetskoj tranziciji (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Pogled na Cres i Lošinj koji su već u energetskoj tranziciji (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Foto: - / -

Europska komisija objavila je poziv za prijave na prvo izdanje natječaja RESponsible Island Prize, posvećenog otocima s inovativnom i održivom lokalnom proizvodnjom električne, toplinske, energije za hlađenje i prijevoz, a pobjednicima su namijenjene nagrade u visini 500, 250 i sto tisuća eura.

Nagrada se financira kroz program Obzor 2020, Europski program za istraživanje i inovacije. Uspješni prijavitelji morat će pokazati kako njihovi energetski sustavi potiču članove zajednice na odgovornu potrošnju, izvijestio je u četvrtak ured hrvatskog europarlamenetarca Tonina Picule.

Cresko-lošinjski arhipelag, koji uključuje otoke Cres, Lošinj, Susak, Ilovik i Unije, odabran je u studenom prošle godine za provedbu pilot projekta energetske tranzicije kao jedan od prva tri takva projekta u Europskoj uniji.

Kroz nagradu, Komisija planira doprinijeti ispunjenju ciljeva Političke deklaracije o čistoj energiji na EU otocima, kao i ciljeva Inicijative za pametne otoke. Također, pomoći će EU da odgovori na jedan od osam izazova inovacije definiranih kroz Misiju inovacije, globalne inicijative usmjerene na tranziciju prema čistoj energiji.

"Nagrada je još jedna potvrda da su otoci i obnovljivi izvori energije visoko na listi europskih prioriteta. Otočne zajednice koje su se odlučile za 'obnovljivce' i koje su u proces uključile građane donijele su dobru odluku. Pet je hrvatskih otočnih zajednica ušlo u projekt energetske tranzicije Tajništva za otoke te vjerujem da će njihov uspjeh, kao i ova nagrada, biti dodatni poticaj otocima diljem Jadrana da se pridruže, izjavio je povodom objave natječaja hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

Natječaj je predstavio Carlos Moedas, povjerenik Europske komisije za istraživanje, znanost i inovacije, 19. ožujka 2019., na datum održavanja konferencije Oceani budućnost plavog planeta, u Bruxellesu. Zadnji rok za prijave je 26. rujan 2019. a više informacija i prijave na natječaj nalaze se na poveznici ovdje

Tajništvo za otoke osnovano je u okviru inicijative "Čista energija za EU otoke" kojoj je inicijalnu financijsku podršku u obliku granta od dva milijuna eura osigurao hrvatski zastupnik Tonino Picula zajedno s dvoje kolega s Malte i Sicilije. Tajništvo, prvo radno tijelo pri Europskoj Komisiji namijenjeno isključivo otocima, službeno je s radom počelo djelovati u lipnju i cilj mu je pružiti podršku energetskoj tranziciji otočkih zajednica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.