Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rasprava o toleranciji u riječkom Islamskom centru

21.01.2015.

13:03

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Islamskom centru na Zametu u Rijeci održan je je okrugli stol na kojemu se raspravljalo o toleranciji i pozvalo na dijalog među religijama.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici muslimanske i katoličke vjere, poput glavnoga riječkog imama Hajrudina efendije Mujkanovića i profesora teologije Milana Špehara te pastora baptističke crkve Giorgija Grlja.

Glavni riječki imam osvrnuo se na događanja u Parizu i napad na redakciju lista Charlie Hebdo, ali i predstavu Hrvatsko glumište riječkoga HNK Zajca. O istim temama govorio je i profesor teologije Milan Špehar koji je naglasio papinu poruku da svatko ima slobodu govora, ali bez vrijeđanja.

Iako je na okruglom stolu naglašeno kako nema predstavnika kazališta, predstava Hrvatsko glumište prožimala je čitavu raspravu. Komentirao ju je i profesor s Pravnog fakulteta Nenad Hlača, iako, kako je sam rekao, predstavu nije pogledao. Na temelju svega što je vidio i čuo o predstavi, smatra da novo kazališno vodstvo provokacijom privlači pozornost.

Bilo je riječi i o politici. Pastor baptističke crkve Giorgio Grlj rekao je kako se vjerske zajednice često ušutkava time da „imaju putra na glavi“ i postavio pitanje - tko onda smije govoriti: "Smije li SDP govoriti sa svojom komunističkom prošlošću ili HDZ sa svojom lopovskom prošlošću? Tko smije govoriti? Nitko, zatvorimo dijalog".

Tolerancija i dijalog, kao i demokracija, teške su teme, što se moglo iščitati iz današnjeg okruglog stola. Javlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.