Hrvatski radio

Radio Rijeka

Raste broj ukrajinskih izbjeglica u PGŽ-u

03.03.2022.

11:54

Autor: Robert Ferlin

Pristižu prve izbjeglice

Pristižu prve izbjeglice

Foto: Matija Habljak / PIxsell

Dolazak izbjeglica iz Ukrajine na područje Primorsko-goranske županije za sada je u privatnom aranžmanu. Najviše izbjeglica, njih 18, je na području Rijeke i riječkog prsten. 8 ih je na Rabu, 4 u Novom Vinodolskom, 12 u Opatiji, 8 u Liburniji te 4 u Crikvenici, prenosi Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

Ili ih prihvaćaju naši građani u svoje stambene kapacitete ili se radi o dolasku žena i djece koji se smještaju s muškim članovima obitelji, od prije zaposlenim kod naših poslodavaca. Neki poslodavci su za sada osigurali privremeni smještaj.


Društva Crvenog križa kroz Službu traženja evidentiraju svaku pridošlu osobu i ti podaci šalju se u Hrvatski Crveni križ. Kasnije će možda poslužiti za spajanje razdvojenih članova obitelji ili za razmjenjivanje poruka između njih posredstvom Crvenog križa.

Crveni križ

Crveni križ

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Svi hrvatski teleoperateri omogućuju besplatne pozive i SMS poruke prema mrežama u Ukrajini. To se odnosi na pozive upućene sa hrvatskih fiksnih i mobilnih brojeva prema Ukrajini.


Također, imamo educirane timove za pružanje psihosocijalne pomoći u kriznim situacijama i na raspolaganju smo svim izbjeglicama, bez obzira na vrstu smještaja, koji iskažu potrebu za njom. Za sada riječko Društvo ima jedan takav upit i u tijeku je dogovor oko toga.


Sve izbjeglice imaju pravo za početak na paket pomoći, hrana i higijenske potrepštine u količini ovisnoj o broju članova. Jučer, 2. ožujka društva Crvenog križa na području Primorsko-goranske županije evidentirala su 46 osoba, ali i danas se evidencije nastavljaju. 


Nadja Frančuk stigla je s prijateljicom i djecom iz Kijeva, a u Rijeci im je pomogao Saša Tiškivski, vaterpolist i profesor tjelesnog koji se Crvenom križu javio za prevoditelja. Poslušajte reportažni prilog: 

Izbjeglice u Rijeci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.