Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ravna Gora: godinu dana do novog dječjeg vrtića

30.07.2019.

14:29

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Tijekom narednih godinu dana na području Općine Ravna Gora bit će izgrađen te kao samostalna ustanova ustrojen novi dječji vrtić. Temeljni kamen je na gradilištu budućeg vrtića položila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U novom vrtiću će moći boraviti pedesetak djece u dvije odgojne i jednoj jasličkoj skupini. Financiranje projekta je velikim dijelom osigurano iz europskih fondova za ruralni razvoj. 

Tražeći način financiranja, za lokalnu samoupravu zahtjevnog projekta vrtića, Općina Ravna Gora se suočila s nizom problema, no zbog njegove važnosti nije se odustajalo, istaknuo je općinski načelnik Mišel Šćuka. Podsjetio je da je vrijednost vrtića, nakon postupka javne nabave, dosegnula 15 milijuna kuna. 

Načelnik Šćuka vjeruje da će izgradnjom vrtića spriječiti odlazak mladih ljudi prema Rijeci ili Zagrebu: "Zasad, na žalost, još uvijek odlaze", dodao je.

Za zamjenika primorsko-goranskog župana Petra Mamulu, ova svečanost je još jedan važan razvojni iskorak u sustavu odgoja i obrazovanja. U Ravnoj Gori Županija je izgradila novu školsku sportsku dvoranu, a na školi je obnovljena stolarija, rekao je i dodao da mu je: "...drag nastavak tog investicijskog ciklusa."

Tijekom dvogodišnjeg razdoblja, u Primorsko-goranskoj županiji je mjerama ruralnog razvoja potaknuta izgradnja devet vrtića, a taj broj i na državnoj razini zvuči ohrabrujuće, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

"Kroz program ruralnog razvoja financiramo rekonstrukciju i izgradnju dvjestotinjak vrtića. Znamo što za Hrvatsku znači pitanje demografije i zato ćemo nastaviti ulagati kako bismo se i u budućnosti bolje i snažnije znali nositi s najvećim izazovom za našu zemlju", zaključila je ministrica.

Građevinski izazov, u zahtjevnim uvjetima Gorskog kotara, povjeren je poduzeću GP Krk, no iskusni građevinari ne dvoje – vrtić će biti dovršen u planiranim rokovima javio je Nenad Lučić, poslušajte:  

Ravna Gora: godinu dana do novog vrtića, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.