Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:23 / 08.09.2015.

Autor: Nenad Lučić

Ravna Gora i Mrkopalj dobivaju kanalizaciju i pročistače

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Ravnoj Gori i Mrkoplju u Gorskome kotaru počeli su radovi na uređenju sustava javne odvodnje. Za goranski je kraj kanalizacijski sustav iznimno važan jer je riječ o vodozaštitnome području.

Za investicijski zahtjevno uređenje sustava javne odvodnje, općine Ravna Gora i Mrkopalj dobit će potporu Primorsko-goranske županije, no čak 90 posto cijene radova financirat će Hrvatske vode. Mjesta na kojima se izvode radovi obišli su župan Zlatko Komadina i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

Tako dvije male goranske općine rade velik iskorak prema poboljšanju komunalnog standarda. Uz nastavak izgradnje kanalizacijske mreže, u Ravnoj Gori predviđena je i izgradnja uređaja za pročišćavanje, objašnjava Plišić. Ti su radovi vrijedni gotovo pet milijuna kuna. Izgradnja sustava odvodnje planirana je i za Mrkopalj i Sunger, također uključujući i pročistač, ukupno vrijednosti 11,5 milijuna kuna.

Primorsko-goranska županija posebno važnima smatra ulaganja u sustave javne odvodnje Gorskog kotara jer je praktički riječ o vodozaštitnoj zoni. Treba napraviti sustav kanalizacije da se spriječe otjecanja u podzemlje, objašnjava župan Zlatko Komadina. Dodaje da je vodifikacija županije gotovo stopostotna, ali treba unaprijediti kanalizaciju koja je uređena na 60 posto područja. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.