Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ravna Gora: Je li izgradnja vrtića mogla biti jeftinija?

23.07.2021.

11:51

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić/ HRT- Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić/ HRT- Radio Rijeka

Foto: - / -

Proračun Općine Ravna Gora nakon izmjena prihvaćenih na sjednici Gradskog vijeća 22. srpnja iznosit će oko 25,6 milijuna kuna, a na povećanje će najviše utjecati očekivana isplata državne potpore projektu prošle godine dovršenog dječjeg vrtića.

U najvećoj općini Gorskog kotara vrtić s jaslicama je već u prvoj godini rada popunio raspoložive kapacitete, no da oko cijene njegove izgradnje od približno 15,5 milijuna ne postoji suglasje oporbe i vlasti, potvrdila je rasprava na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

Nezavisni vijećnik Nenad Vidmar zatražio je dostavu troškovnika te iznio stav da je izgradnja vrtića mogla biti jeftinija, dok načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka smatra kako je svako odugovlačenje u javnoj nabavi moglo dovesti u pitanje cjelokupnu izvedbu projekta.

Po troškovniku, koji je sastavni dio svakog glavnog projekta, može se vidjeti zašto je došlo do povećanja cijene, naglasio je vijećnik Vidmar. Dodao je i kako se, po njegovim saznanju, cijena gradnje vrtića kreće od 700 do 1000, dok je ona u Ravnoj Gori iznosila 2.300 eura po četvornom metru.

Odgovarajući na Vidmarove tvrdnje, općinski načelnik Šćuka je podsjetio da je na postupak javne nabave pristigla samo jedna ponuda zainteresiranog izvođača te da je ona prihvaćena. Čelni čovjek Općine Ravna Gora smatra kako bi se ponavljanjem natječaja, vrlo lako moglo dogoditi da se na njega nitko ne javi.

Time bi, zaključuje, sve palo u vodu i vrtić do danas ne bi bio dovršen. Poslušajte više:

Vidmar i Šćuka o trošku izgradnje vrtića, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.