Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ravna Gora: kako mladima omogućiti da lakše dođu do građevinskog zemljišta?

08.04.2022.

17:22

Autor: Nenad Lučić

Foto: TZ Ravna Gora

Foto: TZ Ravna Gora

Foto: - / -

Tijekom prva četiri ovogodišnja mjeseca na području Općine Ravna Gora izdane su čak 23 građevinske dozvole, što za ovu goransku sredinu može biti demografski znakovit podatak, rečeno je tijekom sjednice Općinskog vijeća održane u četvrtak.

Zbog toga u toj lokalnoj samoupravi, nakon nedavnog otvaranja novog dječjeg vrtića, razmišljaju i o osmišljavanju dodatnih mjera koje bi osigurale doseljavanje i ostanak mladih obitelji. 


Vladajući su, na sugestiju oporbe, spremni razmotriti aktualne odredbe o naplati komunalnog doprinosa pri gradnji obiteljskih kuća, a načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka želi osigurati i uvjete koji će mladima omogućiti da lakše dođu do građevinskog zemljišta. 


Planiraju do iduće godine osmisliti desetak zemljišnih čestica, veličine 1000 metara četvornih, koje bi namijenili mladim obiteljima. Naime, u Gorski kotar se nešto intenzivnije ulaže pa cijene zemljišta poprilično rastu, objašnjava Šćuka koji strahuje da će si mlade obitelji s prosječnom plaćom uskoro teško moći priuštiti kupnju građevinskog zemljišta. 


Zato tijekom narednih godinu dana Općina Ravna Gora želi iz proračuna uložiti oko dva milijuna kuna u kupnju zemljišta koje će dijelom biti namijenjeno razvoju turističke infrastrukture, a dijelom i mladim obiteljima. Poslušajte izjavu:

Ravnogorski vijećnici o demografskim mjerama

Ravnogorski vijećnici o demografiji

Ravnogorski vijećnici o demografiji

Foto: Nenad Lučić / Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.