Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ravna Gora: od Šahovske ulice do šahovske biblioteke

18.10.2015.

14:02

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šahovska tradicija naselja Ravna Gora u Gorskom kotaru duga je točno 50 godina. Ta je tradicija obilježila svakodnevicu cijeloga mjesta i ne samo natjecateljskim rezultatima. Bili smo na svečanosti u povodu vrijedne polustoljetne obljetnice.

Ravnogorska priča o šahu mnogo je sadržajnija od onog što je ostalo zapisano u natjecateljskim arhivama, jer igra na šezdeset i četiri crno-bijela polja po nekim je nesvakidašnjim obilježjima čvrsto utkana u životnu svakodnevicu malog goranskog naselja.

Jednu od svojih mjesnih prometnica Ravnogorci su i službeno imenovali - Šahovskom ulicom. O tome se, kroz prigodne novinske osvrte, čulo i čitalo čak i do Rusije, pri čemu su tamošnji stručnjaci primijetili da je prije najveće šahovske velesile takvu ideju u stvarnost pretočilo  jedno neveliko mjesto u Hrvatskoj.

Od ovog vikenda Ravna Gora ima i zasebnu šahovsku biblioteku, gdje je, osim stručnih knjiga na nekoliko jezika, pohranjena i opsežna arhiva s brojnih natjecanja za kojom će nesumnjivo posegnuti i autori nekih budućih izdanja o povijesti hrvatskog šaha. Svega toga zacijelo ne bi bilo bez polustoljetnog entuzijazma ravnogorskog profesora Zdenka Jurkovića koji otvaranjem biblioteke još jednom dokazuje da šah ne potiče originalne zamisli samo onda kada se igra na šezdeset i četiri polja šahovske ploče.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.