Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ravna Gora uvodi posebnu autobusnu liniju za žitelje okolnih naselja

10.10.2017.

14:14

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog demografskih teškoća, iz godine u godinu smanjuje broj se putnika na autobusnim linijama u Gorskome kotaru, što nameće pitanje njihove komercijalne održivosti. Stariji žitelji manjih naselja u Općini Ravna Gora tako nemaju autobusnu vezu s općinskim središtem.

Lokalna je samouprava taj problem odlučila riješiti pokretanjem vlastita projekta. U suradnji s privatnim poduzetnicima, Općina Ravna Gora će svakoga utorka žiteljima manjih naselja na svome području omogućiti da putuju do općinskog središta. Jutros su dva kombi-vozila prvi put krenula po svoje putnike, kaže općinski načelnik Mišel Šćuka.

"Taj će se projekt prvenstveno bazirati na prijevozu umirovljenika do središta Ravne Gore s područja naselja Stari Laz, Stara Sušica, Kupjak i Vrh. Na taj način želimo omogućiti ljudima da bar jednom tjedno odu po namirnice i obave liječnički pregled. Četiri sata nakon jutrošnjeg dolaska, predviđen je povratak korisnika u njihova naselja", kaže Šćuka.   

Razmišljalo se i o tome kako starijim žiteljima okolnih naselja olakšati višesatni boravak u Ravnoj Gori te čekanje na povratak kućama, pa je za tu namjenu, ističe načelnik Mišel Šćuka, u ravnogorskom Domu zdravlja uređen poseban prostor. 

"Zamislili smo da će taj dnevni boravak biti dostupan korisnicima od 7 do 15 sati, kako bi ljudi, nakon završenoga liječničkog pregleda, prijevoz mogli pričekati u toplom prostoru, gdje mogu gledati televiziju i pročitati novine. Želja nam je i na taj način  brinuti o starijim osobama", tumači načelnik.   

Prostor ispred Doma zdravlja bit će ujedno i polazišna i dolazna točka danas uspostavljenih linija prijevoza te mjesto gdje će koristici dobiti sve informacije o redu vožnje. Javlja Nenad Lučić: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.