Hrvatski radio

Radio Rijeka

Razbijena ploča s ćirilicom na makedonskom jeziku

04.11.2013.

23:28

Autor: Hina / Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka policija istražuje slučaj razbijanja spomen-ploče makedonskom pjesniku, prosvjetitelju, lingvistu i diplomatu Andreji Petkoviču. Tekst na ploči u Trpimirovoj ulici pisan je latinicom na hrvatskom i ćirilicom na makedonskom jeziku.

Da je ploča razbijena, policija je saznala u nedjelju. Mogući odgovor na pitanje tko je i zašto oštetio ploču postavljenu prije godinu i pol u čast Makedoncu Andreji Petkoviču, leži u činjenici da je tekst pisan latinicom i ćirilicom. Spomen-ploča nalazi se na pročelju zgrade u Trpimirovoj ulici u Rijeci. 

Petkovič je u Rijeci boravio od 1873. do 1892. kao ruski carski konzul. Spomen-ploča je na pročelju zgrade u Trpimirovoj ulici u kojoj je bio ruski carski konzulat. Andreja Petkovič rodom je iz Velesa u Makedoniji, a studirao je u Sankt Peterburgu, odakle je dospio u službu ruske državne uprave. Poslan je u Rijeku kao konzul u doba najsnažnijeg razvoja i značenja grada u europskim razmjerima.

Poslušajte kako događaj komentira počasni konzul Republike Makedonije u Rijeci Goran Kalogjera:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.